Iσότητα; Όχι για καπνιστές! Οι Eυρωπαίοι εργοδότες μπορούν πλέον να μην τους προσλαμβάνουν

Οι Ευρωπαίοι εργοδότες είναι ελεύθεροι να δηλώνουν πως δεν
προσλαμβάνουν καπνιστές, αποφάνθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεσμοποιώντας
έτσι το καθεστώς των καπνιστών ως των τελευταίων παριών της Γηραιάς
Ηπείρου.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει θεσπίσει πολλούς νόμους εναντίον των διακρίσεων τα τελευταία έξι χρόνια, ανακοίνωσε πως η νομοθεσία της αυτή δεν καλύπτει τους καπνιστές! H θέση αυτή της Επιτροπής αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν η Βρετανή ευρωβουλευτής Καθρίν Στίλερ κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή εκ μέρους Βρετανού καπνιστή, ο οποίος ανησύχησε πολύ με την πληροφορία ότι μία ιρλανδέζικη τηλεφωνική εταιρεία που είχε βάλει αγγελία, ζητώντας να προσλάβει προσωπικό, προειδοποίησε «να μην προσέλθουν ενδιαφερόμενοι που είναι καπνιστές».

Δεν παραβιάζεται η νομοθεσία

Στην ερώτηση της κ. Στίλερ, κατά πόσον η αγγελία της εταιρείας παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί δυσμενών διακρίσεων, απάντησε αρνητικά ο επίτροπος Βλαντόμιρ Σπίντκαμ, αρμόδιος για την απασχόληση και τις ίσες ευκαιρίες.

«H νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των διακρίσεων απαγορεύει τη διάκριση που πραγματοποιείται για λόγους φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, ειδικών αναγκών, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών και άλλων πεποιθήσεων, στον επαγγελματικό στίβο καθώς και σε άλλους χώρους», είπε ο Τσέχος επίτροπος στην ευρωβουλευτή.

Ενέκριναν οι δικηγόροι

Έτσι, «μία αγγελία εύρεσης προσωπικού που αναφέρει πως "ενδιαφερόμενοι που είναι καπνιστές δεν χρειάζεται να προσέλθουν" δεν μοιάζει να καλύπτεται από κανέναν από τους προαναφερθέντες λόγους διάκρισης που είναι απαγορευμένοι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία», προσέθεσε ο επίτροπος σε μία γραπτή απάντηση την οποία ενέκριναν οι δικηγόροι της Επιτροπής.

H κ. Στίλερ, μέλος του Εργατικού Κόμματος, κατέθεσε στις Βρυξέλλες την ερώτησή της που αποκάλυψε τη θέση της Κομισιόν, λίγους μήνες αφότου η ιρλανδική εταιρεία Dotcom Directories δημοσίευσε την επίμαχη αγγελία. Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης – ύστερα από προσφυγή διαμαρτυρομένου καπνιστή – πως η αγγελία της ιδιωτικής εταιρείας δεν παραβιάζει κανένα νόμο.

«Πέτρα του σκανδάλου»

H ίδια η «πέτρα του σκανδάλου», ο Φίλιπ Τόμπιν, διευθυντής της Dotcom Directories, είχε δηλώσει προκλητικά στα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης πως οι καπνιστές είναι αντικοινωνικοί και παίρνουν υπερβολικά πολλές μέρες αναρρωτική άδεια. «Εάν οι υπάλληλοι καπνίζουν σε ένα διάλειμμα για καφέ ή και στον δικό τους ελεύθερο χρόνο, επιστρέφουν στο γραφείο και βρωμοκοπάνε. Έχουμε ένα πολύ μικρό γραφείο εδώ και κάτι τέτοιο θα έκανε τα πράγματα αφόρητα για το υπόλοιπο προσωπικό», τόνισε.

Και συνέχισε – ακόμα πιο προκλητικά: «Για να είμαι ειλικρινής, εάν οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αγνοούν τόσες προειδοποιήσεις και όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, τότε δεν διαθέτουν το επίπεδο ευφυΐας που εγώ ψάχνω. Το κάπνισμα είναι ηλίθιο».

Τη θέση της Κομισιόν, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή χάρη σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», έχουν επικρίνει πολλές οργανώσεις αντικαπνιστών, καθώς φυσικά και καπνιστών. H Forest, η βρετανική ομάδα πίεσης υπέρ του καπνίσματος ανακοίνωσε πως λυπήθηκε αλλά δεν εξεπλάγη από τη θέση της E.E. την οποία και εξέφρασε ο κ. Σπίντλα.

«Εύκολα θύματα»

«Όλοι ξέρουμε ότι οι εργοδότες κάνουν διαφόρων ειδών διακρίσεις, από το πόσο παχύς είναι κανείς, έως και επειδή έχει… λανθασμένο χρώμα μαλλιών», είπε ο Σάιμον Κλαρκ, διευθυντής της Forest, «αλλά το να είναι τόσο απροκάλυπτοι στις διακρίσεις που τώρα κάνουν προκαλεί κατάθλιψη και δείχνει ότι οι καπνιστές είναι εύκολα θύματα», κατέληξε.

Γεγονός είναι πάντως πως, και συνολικά, τα πράγματα για τους Ευρωπαίους καπνιστές διαρκώς χειροτερεύουν. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήδη ισχύουν απαγορεύσεις για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Μοναδικό εναπομείναν καταφύγιο για τους καπνιστές είναι πως για την απόλυση ενός εργαζομένου το κάπνισμα δεν είναι αποδεκτός λόγος – ακόμα.

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ
ΤΑ ΝΕΑ , 07/08/2006 , Σελ.: N62
Κωδικός άρθρου: A18607N621
ID: 530630

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.