Η Philip Morris μηνύει την Ουρουγουάη επειδή εφαρμόζει αντικαπνιστικούς νόμους

Ο κολοσσός της καπνοβιομηχανίας Philip Morris μηνύει την Ουρουγουάη επειδή εφαρμόζει απ’ τους πιο αποτελεσματικούς αντικαπνιστικούς νόμους στον κόσμο, κι έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει, εκτός αν εμείς δώσουμε μάχη στο δικαστήριο.

Είναι τρομακτικό ότι μια εταιρία, της οποίας το προϊόν σκοτώνει, μπορεί να ανατρέψει νόμους που προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Όμως αν μια νομική ομάδα παγκοσμίου κύρους παρουσιάσει τη φωνή του κινήματός μας στο δικαστήριο, μπορούμε να αντεπιτεθούμε με τρόπο που κανένας δικαστής δεν μπορεί να αγνοήσει, δείχνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα απαράδεκτο, παγκόσμιο δεδικασμένο.

Ας δείξουμε στο δικαστήριο ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ουρουγουάη – αν η καπνοβιομηχανία νικήσει, οι πολυεθνικές θα βρουν νομικό πάτημα για να κάνουν μηνύσεις παντού. Τουλάχιστον άλλες 4 χώρες είναι ήδη στο στόχαστρο των πολυεθνικών, ενώ πολλές άλλες ήδη δέχονται επιθέσεις για τους αντικαπνιστικούς τους νόμους.
Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα – το δικαστήριο έχει ήδη ξεκινήσει τις ακροάσεις. Κάνε κλικ για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και τις δημοκρατίες μας απ’ την απληστία των πολυεθνικών – όλα τα ονόματά μας θα κατατεθούν στη δίκη:

https://www.youtube.com/watch?v=5_sY7HwWgto

https://secure.avaaz.org/el/uruguay_vs_big_tobacco_loc/

Η Ουρουγουάη απαιτεί το 80% του πακέτου τσιγάρων να καλύπτεται από προειδοποιήσεις για την υγεία και γραφικές εικόνες. Το κάπνισμα είχε φθάσει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα στην Ουρουγουάη, σκοτώνοντας 7 ανθρώπους καθημερινά, όμως από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος, παρουσιάζεται συνεχής και σταθερή μείωση του καπνίσματος! Ο κολοσσός Philip Morris ισχυρίζεται ότι οι προειδοποιητικές ετικέτες δεν αφήνουν αρκετό χώρο για τα λογότυπά του.

Οι μηνύσεις κι οι εκφοβισμοί είναι μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής της Philip Morris. Η πολυεθνική έχει ήδη κάνει αγωγή πολλών εκατομμυρίων ενάντια στην Αυστραλία – και αν κερδίσει αυτή την υπόθεση στην Ουρουγουάη, θα στραφεί εναντίον 100 και πλέον κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες ήδη συζητούν νομοθεσίες που θα σώσουν ζωές.

Ειδικοί αναφέρουν ότι η Philip Morris έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει, καθώς χρησιμοποιεί ένα κλειστό διεθνές δικαστήριο στο οποίο τα 2/3 των υποθέσεων που εκδικάστηκαν πέρσι τα κέρδισαν πολυεθνικές. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές, παρότι πολλοί από τους δικαστές είναι άτομα με στενές σχέσεις με πολυεθνικές και συνεπώς καθόλου αμερόληπτοι. Είναι στο χέρι όλων μας να τους πείσουμε για την καταστροφική επίδραση που μπορεί να έχει η απόφασή τους απέναντι στη δημόσια υγεία σε όλο τον πλανήτη.

Η Ουρουγουάη έχει τη δική της ομάδα νομικών, όμως όπως είναι φυσιολογικό αυτή επικεντρώνεται στα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Ενώ εμείς μπορούμε να προβάλουμε ένα μοναδικό νομικό επιχείρημα για το πώς αυτή η απόφαση θα μπορούσε να δημιουργήσει δικαστικό δεδικασμένο και σε άλλες χώρες που έχουν αντικαπνιστικούς νόμους και δεσμεύονται από παρόμοιες εμπορικές συμφωνίες. Και μπορούμε να δείξουμε στο δικαστήριο ότι η κοινή γνώμη είναι μαζί τους αν αποφανθούν υπέρ της Ουρουγουάης και της παγκόσμιας υγείας.

Όσο περισσότεροι και περισσότερες από εμάς υπογράψουμε, τόσο δυσκολότερο θα είναι για τους δικαστές να μας αγνοήσουν. Κάνε κλικ για να ενώσεις τη φωνή σου και προώθησε παντού αυτό το άρθρο:

https://secure.avaaz.org/el/uruguay_vs_big_tobacco_loc/

Όταν οι πολυεθνικές επιτίθενται στο δημόσιο συμφέρον, το κίνημά μας είναι εκεί – από τη Monsanto μέχρι την H&M, έχουμε δώσει αγώνα ώστε τα κέρδη να μην μπαίνουν πάνω απ’ τους ανθρώπους. Αυτή είναι η ευκαιρία να το επαναλάβουμε, για το καλό όλων μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

— Κατασκευαστές τσιγάρων μηνύουν την Ουρουγουάη για τους αντικαπνιστικούς της νόμους – Uruguay sued by cigarette makers over anti-smoking laws (BBC)
— Η Philip Morris Μηνύει την Ουρουγουάη για τις Γραφικές Εικόνες στα Πακέτα των Τσιγάρων – Philip Morris Sues Uruguay Over Graphic Cigarette Packaging (NPR)
— Καπνοβιομηχανία φέρνει χώρες ενώπιον δικαστηρίου τη στιγμή που αυξάνεται η ανησυχία για τις συμφωνίες της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων – Big Tobacco puts countries on trial as concerns over TTIP deals mount (The Independent)
— Τα Δικαστήρια των Κρυφών Εμπορικών Συμφωνιών – The Secret Trade Courts (New York Times)
— Πρόσφατες εξελίξεις στις Διεθνείς Επενδυτικές Συμφωνίες και την Επίλυση Διαφορών Επενδυτή –Κράτους – Recent Trends in IIAs and ISDS (UN Conference on Trade and Development)
— Το δικαστικό παιχνίδι – The arbitration game (The Economist)

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.