Η βρετανική κυβέρνηση χαρίζει ηλεκτρονικά τσιγάρα

Στο πλαίσιο αντικαπνιστικού προγράμματος που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο, το βρετανικό υπουργείο Υγείας θα ενθαρρύνει τους καπνιστές να αντικαταστήσουν το τσιγάρο με το άτμισμα.

Έως και ένα εκατομμύριο καπνιστές θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν ηλεκτρονικό τσιγάρο σε συνδυασμό με πρόγραμμα στήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος, ανακοίνωσε το υπουργείο σύμφωνα με το Reuters.

Οι έγκυες καπνίστριες θα δικαιούνται επίσης κουπόνια για αγορές ως οικονομικό κίνητρο, ένα επιπλέον βήμα για την επίτευξη του στόχου να μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών σε κάτω από 5%, από 13% σήμερα.

«Μέχρι και δύο στα τρία άτομα που καπνίζουν όλη τη ζωή τους θα πεθάνουν από το κάπνισμα. Τα τσιγάρα είναι το μόνο προϊόν που σε σκοτώνει αν το χρησιμοποιήσεις σωστά» θα δηλώσει την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Νιλ Ο΄Μπράιεν, σε ομιλία του που κοινοποιήθηκε νωρίτερα στους δημοσιογράφους.

Το ποσοστό των καπνιστών στη Βρετανία είναι χαμηλότερο από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρόλα αυτά το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία ασθένειας και θανάτου που μπορεί να προληφθεί, επισήμανε το υπουργείο Υγείας.

To διάστημα 2021-22 η κυβέρνηση διέθεσε 68 εκατ. λίρες (76 εκατ. ευρώ) σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος που υλοποιήθηκαν από τοπικούς φορείς. Το σχέδιο είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν το τσιγάρο 100.000 άτομα, με την ανάλογη μείωση δαπανών για το επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Το άτμισμα συναντά ωστόσο επικρίσεις από ορισμένους ειδικούς, οι οποίοι μεταξύ άλλων προειδοποιούν ότι τα δημοφιλή ηλεκτρονικά τσιγάρα εθίζουν τους νέους στη νικοτίνη και τους εκθέτουν σε χημικά των οποίων οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις παραμένουν άγνωστες.

Στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι το 9% των παιδιών και εφήβων 11-15 ετών χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο το 2021, συγκριτικά με 6% τρία χρόνια νωρίτερα.

Η κυβέρνηση σκοπεύει πάντως να διαθέσει 3 εκατ. λίρες για νέο σώμα που θα προλαμβάνει την πώληση προϊόντων ατμίσματος σε ανηλίκους.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *