X

«Kόβεται» το τσιγάρο, σε εστιατόρια και μπαρ της Σουηδίας

Τσιγάρο… τέλος και στη Σουηδία, αφού από αύριο τίθεται σε ισχύ η
απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια και μπαρ. Οι εθισμένοι στη
νικοτίνη Σουηδοί, όμως, έχουν έτοιμη την εναλλακτική λύση: ονομάζεται
σνους και είναι ο αντικαταστάτης τού τσιγάρου στις εξόδους!



Σνους, λοιπόν! Μια λέξη που κυριεύει τη φαντασία των Σουηδών καπνιστών, οι οποίοι από αύριο αποχαιρετούν την αγαπημένη τους συνήθεια σε όλα τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις παμπ της χώρας. Ωστόσο, με το να υπάρχει ήδη έτοιμο το «Σχέδιο B», η απαγόρευση του καπνίσματος στη Σουηδία δεν προκάλεσε αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία ή την Ιταλία. Στη μεν πρώτη, οι ιδιοκτήτες των παμπ διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ στην Ιταλία οι καπνιστές φωνάζουν ακόμη έξω από τα καφέ, κρατώντας στο χέρι τα καπουτσίνο τους.
Στη Σουηδία, την πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα όπου τίθεται σε ισχύ το απαγορευτικό μέτρο – ύστερα από τη Νορβηγία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα – μηχανήματα αυτόματης πώλησης σνους αντικατέστησαν ήδη τα αντίστοιχα τσιγάρων, ενώ τοποθετήθηκαν και ειδικά δοχεία τις σταχτοθήκες. Τι είναι όμως το σνους;
Πρόκειται για ένα μείγμα που περιέχει επιλεγμένο καπνό, αλάτι, νερό, πρόσθετα γεύσης και αρώματος. H μορφή του είναι υγρή, ψύχεται προκειμένου να διατηρηθεί φρέσκο και συνήθως διατίθεται σε μεταλλικά κουτιά των 50 γραμμαρίων, τα οποία περιέχουν είτε το μείγμα είτε ταμπλέτες σνους, έτοιμες προς… τοποθέτηση: το σνους δεν καίγεται, δεν αφήνει καπνό αλλά τοποθετείται, ή καλύτερα, «φοριέται» κάτω από το άνω χείλος και ύστερα από λίγη ώρα, πετιέται. Για όση ώρα λοιπόν παραμένει εκεί, διοχετεύει στον χρήστη… σνους νικοτίνη! Αν φαίνεται; Ναι – είναι σαν να υπάρχει κάτι συνέχεια στο στόμα.

Tο σνους δεν αποτελεί νέα μόδα για τη Σουηδία, ούτε και κυκλοφορεί μόνο εκεί – το γνωρίζουν καλά στις σκανδιναβικές χώρες, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αφρική αλλά και την Ασία. Στη Σουηδία η ιστορία του ξεπερνά τους δύο αιώνες, όμως η κυκλοφορία του αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια. Με την απαγόρευση του καπνίσματος, η χρήση σνους αναμένεται να επεκταθεί όπως στη Νορβηγία, όπου οι πωλήσεις του προϊόντος ενισχύθηκαν κατά 30% τους πρώτους έξι μήνες της απαγόρευσης του καπνίσματος.
H Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση σνους το 1992, επικαλούμενη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Ωστόσο αυτό αμφισβητείται. Στις παρενέργειές του, πάντως, περιλαμβάνονται ασθένειες των ούλων, σάπισμα των δοντιών, επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας και αύξηση της πίεσης του αίματος. «Ο μέσος χρήστης καταναλώνει περίπου το ένα τρίτο ενός κουτιού ημερησίως», εξηγεί ο οδοντίατρος Σέπο Γουίκχολμ. «Αυτό ισοδυναμεί με ένα πακέτο τσιγάρα όσον αφορά την ποσότητα νικοτίνης που απορροφά το σώμα». «Μη γελιέστε», προειδοποιεί από την πλευρά της η φαρμακοποιός Έβα Φερνβάλ. «Είναι κι αυτό νικοτίνη και προκαλεί εθισμό».

ΤΑ ΝΕΑ, 31-5-2005

Σχετικά άρθρα