Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, συντελεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση κατά δύο τουλάχιστον χρόνια, συγκριτικά με τις μη καπνίστριες και όσες δεν εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Tobacco Control, επιστημονική ομάδα των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Νέας Υόρκης, Πίτσμπουργκ και Μπάφαλο, με επικεφαλής την Δρ Ντανιέλ Σμιθ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 93.000 γυναίκες.
Συγκριτικά με τις μη καπνίστριες, οι καπνίστριες -νυν και πρώην- είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων απόκτησης παιδιού, καθώς και 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 50 ετων.
Συγκεκριμένα, η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης ήταν σημαντικά μικρότερη μεταξύ των καπνιστριών, με όσες κάπνιζαν πάνω από ένα πακέτο τσιγάρα ημερησίως να μπαίνουν στην εμμηνόπαυση περίπου 22 μήνες νωρίτερα.
Αλλά και οι παθητικές καπνίστριες, που για πολλά χρόνια ζούσαν με καπνιστές, είχαν 18% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων γονιμότητας, ενώ η εμμηνόπαυση εμφανιζόταν έως 13 μήνες νωρίτερα.
«Οι τοξίνες του καπνού επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία της. Όλες οι γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από το ενεργητικό και από το παθητικό κάπνισμα», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ