Καπνιστές και κοροναϊός

Η πιθανότητα θανάτου ενός καπνιστή
Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πιο σοβαρών συμπτωμάτων και θανάτου μεταξύ των ασθενών με COVID-19, οι οποίοι πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τους ιούς MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι έχουν συσχετιστεί με καρδιαγγειακή βλάβη (οξεία ή χρόνια).

Έρευνες στην Κίνα έδειξαν ότι οι ασθενείς με COVID-19 και υποκείμενα καρδιακά προβλήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα έχουν συχνά επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιά.

Αυτή η σχέση μεταξύ του COVID-19 και της καρδιαγγειακής υγείας είναι σημαντική διότι το κάπνισμα (ακόμα και το παθητικό κάπνισμα) είναι μείζονα αίτια καρδιαγγειακών νοσημάτων παγκοσμίως. Η επίδραση της COVID-19 στο καρδιαγγειακό σύστημα επιδεινώνει τα υποκείμενα νοσήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

Επιπλέον, ένα ασθενέστερο καρδιαγγειακό σύστημα μεταξύ των ασθενών με COVID-19, που ήταν ή είναι καπνιστές, θα μπορούσε να κάνει αυτούς τους ασθενείς ευαίσθητους σε πιο σοβαρά συμπτώματα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα θανάτου.

https://www.in.gr/2020/04/06/health/health-news/koronaios-kai-kapnisma-ti-lene-oi-eidikoi-ta-symptomata-kai-pithanotita-thanatou/

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του COVID-19. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chinese Medical Journal, διαπίστωσε ότι από 78 ασθενείς με COVID-19, οι ασθενείς με ιστορικό καπνίσματος ήταν 14 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν πνευμονία.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι άνδρες στην Κίνα κινδύνευσαν περισσότερο από τις γυναίκες και το κάπνισμα – οι άνδρες καπνίζουν πολύ περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες – προτείνεται ως ο κύριος λόγος για αυτή τη διαφορά, ισχυρίζεται ο Δρ Jeffrey A. Linder, επικεφαλής τμήματος στη σχολή ιατρικής του Northwestern University. «Οι επιβαρυμένοι πνεύμονες σε συνδυασμό με μια μόλυνση του αναπνευστικού είναι διπλό κακό», λέει.

Αυτό αποδεικνύεται από τη διαθέσιμη έρευνα για το κάπνισμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Public Health, διαπίστωσε ότι το κάπνισμα αύξησε τον κίνδυνο νοσηλείας σε ασθενείς με γρίπη και μείωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου γρίπης στους ηλικιωμένους. Επίσης, υπάρχει πληθώρα ερευνών που αποδεικνύει ότι το κάπνισμα ερεθίζει τους πνεύμονες και καταστέλλει την ανοσοποιητική λειτουργία. Αποδυναμώνει παράλληλα την καρδιά, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για σοβαρές ασθένειες.

Ιδιαίτερη αναφορά στους καπνιστές έχει κάνει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόρδας.

Ο κ. Τσιόδρας άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα οι καπνιστές είναι πιο ευπαθείς όσον αφορά τον κοροναϊό, καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο Covid-19 και προειδοποίησε ότι ακόμη και οι υγιείς καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται.

Κοροναϊός: Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οι καπνιστές;

Σε κάθε περίπτωση οι καπνιστές φαίνεται να είναι πιο ευάλωτο στον κοροναϊό.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιόδρας το παραδέχθηκε συστήνοντας προσοχή στους καπνιστές, καθώς όπως είπε κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά όχι απαραίτητα να νοσήσουν βαρύτερα.

Αντίθετα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από τον ιό.

https://www.in.gr/2020/03/14/greece/koronaios-anisyxia-gia-ton-kyklo-metadosis-axrista-ta-metra-den-tirountai/

Κάπνισμα
Μπορεί να φαίνεται παράξενη η αναφορά στο κάπνισμα, αλλά είναι γνωστό πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμπεριλάβει το κάπνισμα στον κατάλογο των ασθενειών.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι όσοι καπνίζουν κινδυνεύουν πολύ σοβαρά από τον κοροναϊό λόγω της βλάβης που έχουν υποστεί -και συνεχίζουν να υφίστανται οι πνεύμονές τους.

Η άμεση διακοπή του καπνίσματος δεν παρέχει απόλυτη ασφάλεια, αλλά σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην υγεία των καπνιστών.
https://www.in.gr/2020/03/18/health/koronaios-idiaiteri-prosoxi-ap-osous-pasxoun-apo-kapoia-apo-aytes-tis-8-astheneies/

«Σχετικά με το αν το κάπνισμα μπορεί να έχει ρόλο στην αυξημένη προσβολή από τον ιό, δειλά-δειλά κάποια πειραματικά δεδομένα που αφορούν και ανθρώπους, δείχνουν πως οι καπνιστές κατά κάποιον τρόπο έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και, κατ’ αναλογία, περισσότερες «πόρτες» και ευπάθεια για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους.

Εγώ θα πω αυτό στους ανθρώπους που καπνίζουν, τους φίλους συμπολίτες μας: η επιλογή είναι καθαρά δική τους. Εγώ γνωρίζω από την ιολογία και τους υπόλοιπους αναπνευστικούς ιούς, πως οι υγιείς καπνιστές, ακόμα και οι υγιείς καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται».
https://www.in.gr/2020/03/22/greece/koronaios-giati-oi-kapnistes-einai-pio-eypatheis-ston-io-o-tsiodras-eksigei/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *