Ακόμα και τα τοξικά υπολείμματα του καπνού πάνω στις επιφάνειες και τον αέρα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για την υγεία μας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical Science.
Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ενέργειας του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley, είχε υποστηρίξει το 2017 ότι η σύντομη έκθεση στα υπολείμματα του καπνού πάνω σε επιφάνειες και στον αέρα, μετά το σβήσιμο του τσιγάρου, σχετίζονται με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης και αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα των νεαρών ποντικιών.
Σε συνέχεια αυτής της έρευνας ανακοινώνουν τώρα ότι η έμμεση αυτή έκθεση στον καπνό σχετίζεται επίσης με αυξημένη συχνότητα και σοβαρότητα του καρκίνου του πνεύμονα στα ποντίκια.
Μελέτες πεδίου στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν επιβεβαιώσει ότι η παρουσία των υπολειμμάτων από την καύση του καπνού είναι διάχυτη σε εσωτερικούς χώρους και οι παραδοσιακές μέθοδοι καθαρισμού δεν είναι αποτελεσματικές.
Κι επειδή αυτός ο τρόπος έκθεσης στον καπνό μπορεί να γίνει μέσω εισπνοής, κατάποσης ή μέσω του δέρματος, τα νήπια που μπουσουλάνε και βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους είναι πιθανότερο να έρθουν σε επαφή με τις μολυσμένες επιφάνειες και επομένως θεωρούνται πιο ευάλωτα στις αρνητικές επιπτώσεις του καπνού.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Lawrence Berkeley πειραματιζόμενοι με ομάδα ποντικιών που είχαν επιρρέπεια στην αυθόρμητη εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα φιλοξενήθηκαν σε χώρους όπου τα υφάσματα είχαν εμποτιστεί με υπολείμματα καπνού, όταν τα πειραματόζωα ήταν από τεσσάρων έως επτά εβδομάδων. Η δόση στην οποία εκτέθηκαν τα ποντίκια ήταν περίπου 77 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα, ποσότητα συγκρίσιμη με αυτή που θα κατάπινε ένα νήπιο που ζει σε σπίτι με καπνιστές.
Σαράντα εβδομάδες μετά την τελευταία έκθεση των τρωκτικών στα τοξικά υπολείμματα του καπνού, οι ερευνητές παρατήρσαν ότι είχαν αυξημένη συχνότητα αδενοκαρκινώματος (μορφή καρκίνου του πνεύμονα), μεγαλύτερους όγκους και μεγαλύτερο αριθμό όγκων, συγκριτικά με 19 ποντίκια που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.
Εν ολίγοις η μελέτη αποτυπώνει τι συμβαίνει σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο.
Κι αν τα τοξικά υπολείμματα του καπνού στις επιφάνειες και τον αέρα καταστρέφει το DNA των κυττάρων και αυτή η βλάβη δεν είναι αναστρέψιμη, τότε μπορεί να προκύψουν μεταλλάξεις που με τη σειρά τους θα κάνουν τα κύτταρα να γίνουν καρκινογόνα.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και σε in vitro μελέτες με καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα από ασθενείς, όπου η έμμεση έκθεση στον καπνό προήγαγε τον σχηματισμό όγκων.
Τέλος, η ανάλυση αλληλουχιών RNA αποκάλυψε ότι η έκθεση αυτού του είδους προκαλούσε στρες ενδοπλασματικού δικτυωτού και ενεργοποιούσε τη σηματοδότηση του ογκοκατασταλτικού γονιδίου p53.
Όλα αυτά τα στοιχεία τεκμηριώνουν ότι σε κυτταρικό, παθολογικό και μοριακό επίπεδο η πρώιμη έκθεση στον καπνό μέσω των τοξικών υπολειμμάτων του στις επιφάνειες και την ατμόσφαιρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr