Ένας στους οκτώ θανάτους στην Ευρώπη και έξι εκατομμύρια εισαγωγές στα νοσοκομεία οφείλονται σε αναπνευστικά νοσήματα, ενώ η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια και το άσθμα συνιστούν πραγματικές «πληγές» για κοινωνία και οικονομία, επισημαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή τη διοργάνωση του 25ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου (23-26 Ιουνίου, Αθήνα).
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Νικόλαος Κουλούρης, η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των δαπανών για την υγεία παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη το συνολικό ετήσιο κόστος που αφορά στη θεραπεία της αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ΧΑΠ κοστίζει στα συστήματα υγείας της Ευρώπης 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ για φάρμακα, 8,9 δισεκατομμύρια για παρακολούθηση στα εξωτερικά ιατρεία και στο σπίτι και 7,3 δισεκατομμύρια για εισαγωγές στο νοσοκομείο. Το κόστος της ΧΑΠ ανά ασθενή στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 7.443 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται σε 5.500 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έμμεσα κόστη, από απώλεια ωρών εργασίας, προνοιακά επιδόματα και αναπηρίες.
Σύμφωνα με έρευνες της ΕΠΕ, η επίπτωση της ΧΑΠ στη χώρα μας από το 8,4% (11,6% στους άντρες και 4,8% στις γυναίκες) που ήταν προ δεκαετίας, σήμερα διαμορφώνεται στο 10,4% του γενικού πληθυσμού. Σημαντικό πρόβλημα σε σχέση με τη ΧΑΠ αποτελεί και η υποδιάγνωσή της, παρόλο που η ιατρική κοινότητα έχει στη διάθεσή της σημαντικά όπλα για την αντιμετώπισή της.
Από τους 600.000 θανάτους που προκαλούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη τα αναπνευστικά νοσήματα, περισσότεροι από τους μισούς οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα και στη
ΧΑΠ, άρα έχουν άμεση σχέση με το κάπνισμα.
Ωστόσο, η συχνότητα του καπνίσματος στη χώρα μας εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (Μάιος 2015), το 38% του γενικού πληθυσμού καπνίζει. Η συχνότητα αυτή είναι ελαφρώς μικρότερη αυτήν που είχαμε πριν δύο χρόνια, ωστόσο η παρατηρούμενη μείωση, δεν είναι ικανοποιητική.
Στο συνέδριο θα γίνει συζήτηση για την πρόληψη του καπνίσματος, εν όψει και της υποχρέωσης εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού. H συγκεκριμένη Οδηγία στοχεύει στη μείωση του αριθμού των καπνιστών, με ιδιαίτερη επικέντρωση στην αποθάρρυνση των εφήβων και των νέων να αρχίσουν το κάπνισμα και στην πλήρη και ορθή ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της χρήσης των προϊόντων καπνού. Σημαντική παράμετρος της Οδηγίας είναι η εφαρμογή της χρήσης κοινής συσκευασίας πακέτου τσιγάρων, με εικονομηνύματα σχετικά με τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος.
«Η ΕΠΕ διαθέτει ομάδα εργασίας για τη διακοπή καπνίσματος και τα τελευταία χρόνια έχει εκπαιδεύσει πάνω από 1.500 γιατρούς στο τομέα αυτό. Σχεδόν το σύνολο των υπαρχόντων Ιατρείων διακοπής καπνίσματος στα Δημόσια και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στελεχώνεται από εκπαιδευθέντες από την ΕΠΕ πνευμονολόγους. Επίσης, υλοποιεί πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος σε εφήβους και παιδιά, που περιλαμβάνει επισκέψεις ενημέρωσης στα σχολεία. «Από τον περασμένο Νοέμβριο έως σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος η ΕΠΕ έχει επισκεφθεί 103 σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η ενημέρωση των παιδιών περιλαμβάνει παραμύθι, θέατρο και άμεσο λόγο», υπογράμμισε ο συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος της ΕΠΕ Μιχάλης Τουμπής.
Σε ότι αφορά το άσθμα, υπολογίζεται ότι 78 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από τη νόσο, από τα οποία 82.000 καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω παροξυσμών, ενώ 40 πεθαίνουν. Στους ενήλικες, το άσθμα ευθύνεται για 82.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο και 380 θανάτους, ενώ η ΧΑΠ προκαλεί 150.000 θανάτους και 1,1 εκατομμύρια εισαγωγές στο νοσοκομείο κάθε χρόνο.
«Με την καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασθενών, έχουμε λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό και στα νοσοκομεία, λιγότερες νοσηλείες στο νοσοκομείο και λιγότερες απώλειες ωρών και ημερών εργασίας», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός» και Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Εμπόδια βάζει ο ΕΟΠΥΥ στην πρόσβαση σε φάρμακα λόγω κόστους
Σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια η φυματίωση. Η φυματίωση, εκδηλώνεται πλέον με καινούργιο πρόσωπο, και συγκεκριμένα με μορφές ανθεκτικές στα αντιφυματικά φάρμακα. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ελληνικό.
Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει επάρκεια σε δομές νοσηλείας και αντιμετώπισης αυτών των μορφών φυματίωσης. Η χώρα μας διαθέτει μια μόνο μονάδα πολυανθεκτικής φυματίωσης, με μόλις επτά κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, η οποία καλείται να διαχειρισθεί τα σχετικά περιστατικά όλης της χώρας.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί στη χώρα μας το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών στη διαμόρφωση της συνολικής συχνότητας της φυματίωσης, καθώς και αύξηση των κρουσμάτων της νόσου σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι κρατούμενοι, οι ναρκομανείς και οι φορείς του HIV. Στο συνέδριο θα αναλυθούν εκτενώς οι τρόποι διαχείρισης της νόσου σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών.
Τέλος, με πληθώρα ανακοινώσεων, διαλέξεων και στρογγυλών τραπεζιών το φετινό συνέδριο θα καλύψει και το θέμα του συνδρόμου των απνοιών και υποπνοιών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σύνδρομο, που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των ασθενών και που σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. χειρισμός μηχανημάτων, οδήγηση), μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και άλλων ανθρώπων, καθώς μπορεί να προκαλέσει τρομερά δυστυχήματα. Το θετικό με το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι ότι η συχνότητα της διάγνωσής του αυξάνεται διαρκώς, λόγω της ευαισθητοποίησης του κόσμου και της διαθεσιμότητας σύγχρονων θεραπευτικών μέσων.
Ωστόσο, στο 25ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο θα καλυφθεί όλο το γνωστικό αντικείμενο της Πνευμονολογίας.
Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 θα πραγματοποιηθούν τρία προσυνεδριακά φροντιστηριακά σεμινάρια, τα θέματα των οποίων είναι: ο καρκίνος του πνεύμονα, η διαβρογχική βιοψία με βρογχοσκόπιο, και ο λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, θα ανακοινωθούν και θα δοθούν οκτώ ερευνητικές υποτροφίες, που προκρίθηκαν μετά από ανεξάρτητη διεθνή αξιολόγηση των υποβληθέντων προγραμμάτων. Επίσης, θα χορηγηθούν πέντε υποτροφίες Αριστείας Κλινικού Έργου.
health.in.gr