Με συχνή μορφή καρκίνου του μαστού σχετίζεται το κάπνισμα

Οι νεαρές γυναίκες που καπνίζουν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας συχνής μορφής καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου «Fred Hutchinson» στο Σιατλ, με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Λι, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες, 20-44 ετών, που καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για τουλάχιστον μια δεκαετία, έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς, συγκριτικά με συνομήλικές τους που καπνίζουν λιγότερο.

Οι καπνίστριες μάλιστα είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν και μια λιγότερο συχνή μορφή καρκίνου του μαστού, τον λεγόμενο τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος τείνει να είναι πιο επιθετικός.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του μαστού, αλλά με αντικρουόμενα συμπεράσματα, γι’ αυτό και ο Δρ Λι με τους συνεργάτες του εστίασαν και πάλι στο θέμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν νεαρές γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή του Σιατλ, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, το διάστημα 2004-1010.

Εξ αυτών, 778 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων και 182 με τριπλού αρνητικού τύπου καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές τις συνέκριναν με 983 γυναίκες που δεν είχαν καρκίνο.

Οι νεαρές γυναίκες που ήταν καπνίστριες είχαν περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με αυτές που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν κάθε είδος καρκίνου του μαστού ξεχωριστά, δεν διαπιστώθηκε καμιά σχέση μεταξύ καπνίσματος και του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.

Αλλά οι γυναίκες που ήταν νυν ή πρώην καπνίστριες για τουλάχιστον 15 χρόνια, είχαν περίπου 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς συγκριτικά με τις γυναίκες που ήταν καπνίστριες λιγότερα χρόνια.

Όσες ανέφεραν ότι κάπνιζαν τουλάχιστον έναν πακέτο τσιγάρα την ημέρα για δέκα χρόνια είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, συγκριτικά με τις γυναίκες που κάπνιζαν λιγότερα τσιγάρα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ενδεχομένως ορισμένες από τις ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα, δρουν όπως τα οιστρογόνα, προάγοντας τον καρκίνο του μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, περίπου μία στις οκτώ γυναίκες θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού, κάποια στιγμή στη ζωή της, αλλά ο κίνδυνος είναι μικρότερο για τις νεαρότερες κοπέλες. Μόνο μία στις 227 κοπέλες, 30 ετών και κάτω, έχει πιθανότητα να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού πριν την ηλικία των 40.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.