Μια ώρα στο αυτοκίνητο με καπνιστή αρκεί για να σας βλάψει

Η συνύπαρξη σε αυτοκίνητο με καπνιστή έστω και για μία μόλις ώρα, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του μη καπνιστή, καθώς εκτίθεται σε επικίνδυνα επίπεδα τοξικών ουσιών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Συγκεκριμένα, οι μη καπνιστές που εκτίθενται στον καπνό τριών τσιγάρων στον κλειστό χώρο ενός αυτοκινήτου παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα καρκινογόνων και άλλων τοξινών στα ούρα τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατάφεραν να τεκμηριώσουν ότι η δευτεροπαθής έκθεση στο τσιγάρο εντός του αυτοκινήτου ή άλλου τύπου οχημάτων ενέχει σοβαρούς κινδύνους υγείας. Οι επιβάτες διαπιστώθηκε ότι έχουν αυξημένα επίπεδα βουταδιένιου, ακρυλονιτρίλιου, βενζόλιου, παραγόντων μεθυλίωσης και οξειδίου του αιθυλενίου.

Οι συγκεκριμένες τοξικές ουσίες πιστεύεται ότι παίζουν κεντρικό ρόλο στην πρόκληση πολλών παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που μετρά την επίπτωση που έχει στην υγεία του ανθρώπου η έκθεση του σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες του καπνού του τσιγάρου. Όταν είμαστε συνεπιβάτες με καπνιστές, εισπνέουμε μια ομάδα πιθανόν καρκινογόνων συστατικών από τον καπνό του τσιγάρου που σχετίζονται με τον καρκίνο, την καρδιακή νόσο και τις παθήσεις των πνευμόνων», σχολιάζει ο Δρ Νηλ Μπενοβιτς, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Οι ερευνητές εξέτασαν 14 μη καπνιστές που ήταν συνοδηγοί σε αυτοκίνητο ή είχαν καθίσει πίσω από τον οδηγό του οχήματος.

Σε μια ώρα διαδρομής οι οδηγοί είχαν καπνίσει τρία τσιγάρα, ενώ τα μπροστινά και πίσω παράθυρα ήταν ανοιχτά περίπου 10,1 εκατοστά.

Πριν εκτεθούν στο τσιγάρο, καθώς και οκτώ ώρες αργότερα, οι μη καπνιστές είχαν δώσει δείγματα ούρων, ώστε οι επιστήμονες να εντοπίσουν συγκεκριμένους βιοδείκτες εννέα χημικών ουσιών που περιέχονται στο τσιγάρο.

Όλες οι ουσίες έχουν ήδη σχετιστεί με τον καρκίνο, την καρδιαγγειακή νόσο και τις αναπνευστικές παθήσεις. Επτά εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι ήταν σε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό των μη καπνιστών μετά το παθητικό κάπνισμα.

«Αυτό δείχνει ότι, ειδικά τα παιδιά και οι ενήλικοι με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως άσθμα ή ιστορικό καρδιακής νόσου, θα πρέπει να προστατεύονται από το παθητικό κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο», επισημαίνει ο Γεδεών Χέλεν, συγγραφέας της μελέτης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.