Το μητρικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ΔΕΠΥ στο παιδί

Με αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σχετίζεται το μητρικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Επιστημονική ομάδα του Δεύτερου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Δυτικής Κίνας, με επικεφαλής τον Δρ Ντέζι Μου, μελέτησε στοιχεία από 20 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που είχαν διεξαχθεί την περίοδο 1998-2017 και οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν τρία εκατομμύρια άτομα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, οι γυναίκες που συνέχιζαν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν κατά μέσο όρο 60% μεγαλύτερο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με ΔΕΠΥ, σε σχέση με τις μη καπνίστριες. Για όσες κάπνιζαν λιγότερα από δέκα τσιγάρα τη μέρα κατά την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος ΔΕΠΥ για το παιδί ήταν 54% μεγαλύτερος, ενώ για όσες κάπνιζαν πάνω από δέκα τσιγάρα ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 75% σε σχέση με τις μη καπνίστριες.

Γενικά, όσο αυξανόταν ο αριθμός των τσιγάρων, τόσο μεγάλωνε και ο κίνδυνος.

Αν όμως μια γυναίκα είχε διακόψει τελείως το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος ΔΕΠΥ για το παιδί μειωνόταν σημαντικά.

Τέλος, ο κίνδυνος ΔΕΠΥ για το παιδί ήταν 20% μεγαλύτερος αν και ο πατέρας ήταν καπνιστής.

Η ΔΕΠΥ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα συγκέντρωσης και αυτοελέγχου του παιδιού, με αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχολείο και στις κοινωνικές συναναστροφές του.

in.gr
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.