Ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου για τους καπνιστές

Ενώ είναι γνωστό ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, όμως οι βαρείς καπνιστές με διαβήτη διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο θανάτου από άλλες αιτίες, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ακτινολογίας Βορείου Αμερικής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ακτινολογίας Καβιτα Γκαργκ, θέλησαν να καταγράφουν την επιρροή του διαβήτη στους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, άλλους καρκίνους και άλλες αιτίες, στους βαρείς καπνιστές. Για το λόγο αυτό μελέτησαν τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία μεταξύ ατόμων με και χωρίς διαβήτη, σε άτομα που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη National Lung Screening Trial (NLST).

Οι επιστήμονες εστίασαν σε στοιχεία για 53.454 συμμετέχοντες και εντόπισαν 5.174 που ανέφεραν ότι έπασχαν από διαβήτη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν συνολικά 3.936 θάνατοι, περιλαμβανομένων 1.021 από καρκίνο του πνεύμονα και 826 από άλλους καρκίνους.

Οι συμμετέχοντες με καρκίνο έτειναν να είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά, ανέφεραν ότι κάπνιζαν πολλά χρόνια και μεγάλο αριθμό τσιγάρων και είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνους χωρίς διαβήτη. Στα άτομα με διαβήτη καταγράφηκαν 650 θάνατοι (12,6%) και 3.286 θάνατοι (6,8%) στα άτομα χωρίς διαβήτη.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ διαβήτη και θνησιμότητας από κάθε αιτία, από καρκίνους και καρκίνο του πνεύμονα, ειδικά στις γυναίκες. Επίσης, ο διαβήτης διπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και καρκίνους στους βαρείς καπνιστές» εξηγεί η Δρ Γκαργκ.

Η μελέτη συνεχίζεται με στόχο να κατανοήσουν σε βάθος οι επιστήμονες την σχέση των δύο παραγόντων. Εν τω μεταξύ σημειώνουν ότι ο καλός έλεγχος του διαβήτη και ο συχνός πνευμονολογικός έλεγχος μπορεί να αποβεί σωτήριος για τους καπνιστές.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.