Πρόωρη γήρανση προκαλεί η κατάχρηση αλκοόλ και τσιγάρου, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Δανία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology & Community Health.
Ωστόσο, η ελεφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν σχετιστηκε με τη βιολογική γήρανση, ούτε όμως με την επιβράδυνση της εμφανής διαδικασίας της γήρανσης, αφού δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην συχνότητα των ενδείξεων της γήρανσης μεταξύ αυτών που έπιναν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας στην Κοπεγχάγη, με επικεφαλής τη Δρ Τζέιν Τόλστρουπ, κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 11.500 άτομα, 21-93 ετών, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 11,5 χρόνια, κατά μέσο όρο.
Πριν από κάθε ιατρική εξέταση, οι συμμετέχοντες έδιναν στοιχεία για τον τρόπο ζωής και την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, ενώ δήλωναν επίσης πόσο έπιναν και κάπνιζαν.
Οι ερευνητές κατέγραφαν και σημάδια γήρανσης που έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηρότητας και/ή θανάτου.
Τέτοιες ενδείξεις θεωρήθηκαν οι ρυτίδες στους λοβούς των αυτιών, οι σκούροι κύκλοι γύρω από τα μάτια, οι κιτρινωπές πλάκες στα βλέφαρα (ξανθελάσματα), η απώλεια μαλλιών.
Η μέση κατανάλωση αλκοόλ ήταν περίπου δυόμισι ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 11 για τους άνδρες. Το 57% των γυναικών και το 67% των ανδρών ήταν καπνιστές.
Το συχνότερο σημάδι γήρανσης και στα δύο φύλα ήταν οι μαύροι κύκλοι στα μάτια, με συχνότητα 60% στους άνδρες άνω των 70 ετών και στις γυναίκες άνω των 80 ετών. Το λιγότερο συχνό σημάδι ήταν τα ξανθελάσματα με συχνότητα 5% στις άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών. Η αραίωση των μαλλιών ήταν συχνότερη στους άνδρες, με 80% συχνότητα στα άτομα άνω των 40 ετών.
Το κάπνισμα και το αλκοόλ συντελούσαν σε διαρκώς αυξημένο κίνδυνο του ατόμου να δείχνει μεγαλύτερο από την πραγματική του ηλικία και να έχει όλα τα προαναφερόμενα σημάδια γήρανσης.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες έπιναν 28 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο να έχουν μαύρους κύκλους και 35% για τους άνδρες που έπιναν 35 ή περισσότερα ποτά εβδομαδιαίως.
Ομοίως, το κάπνισμα ενός πακέτου 20 τσιγάρων την ημέρα για 15-35 χρόνια σχετίστηκε με 41% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης γήρανσης των γυναικών και 12% περισσότερες πιθανότητες για τους άνδρες.
Πάντως, ενώ στη μελέτη συνεκτιμήθηκαν διάφοροι πιθανοί συνεισφέροντες παράγοντες, το στρες δεν ελήφθη υπόψη, παρά το γεγονός ότι σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νοσηρότητα, την χρήση αλκοόλ και τσιγάρου.
«Παρόλα αυτά είναι η πρώτη προοπτική μελέτη που δείχνει ότι η το αλκοόλ και το κάπνισμα σχετίζονται με εμφανή σημάδια γήρανσης και κάνουν το άτομο να δείχνει γενικώς μεγαλύτερο από τη βιολογική του ηλικία», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα των ερευνητών.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr