X

Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο πνεύμονα σε καπνιστές μετά τα 55

Περιστατικά καρκίνου πνεύμονα με καθυστερημένη διάγνωση διαπιστώνουν οι πνευμονολόγοι της χώρας εξαιτίας της πανδημίας που καθήλωσε τον πληθυσμό στο σπίτι, και άλλαξε τις υπηρεσίες υγείας, απομακρύνοντας τους πάσχοντες άλλων παθήσεων πλην covid από το σύστημα υγείας.

Η συνολική επίπτωση δεν έχει φανεί ακόμη, όμως ήδη οι γιατροί αναγκάζονται να παρέχουν παρηγορητική ή τοπική θεραπεία, σε ανθρώπους που διαγνώστηκαν αργά με καρκίνο πνεύμονα, αρκετές φορές μάλιστα σε τελικό στάδιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί κάποια ριζική θεραπεία.

Στο μεταξύ όμως το υπουργείο Υγείας προωθεί τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και πολιτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης του καρκίνου του πνεύμονα με τη συνεργασία γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση σχετικών προγραμμάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με αφορμή την έναρξη κοινωνικής πρωτοβουλίας με τίτλο «Ανάσα Ζωής».

Χαιρετισμό απηύθηνε στην εκδήλωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε ότι η πρόληψη αποτελεί κορυφαία πράξη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, δια μέσου της διακοπής του καπνίσματος και αναφέρθηκε στην επιτυχή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας.

Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική αυτή εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, που αποτελεί βασικό πυλώνα στον τομέα υγείας. «Το υπουργείο Υγείας  δίνει μεγάλη σημασία στο κομμάτι της πρόληψης, καθώς το 40% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, κυρίως μέσω δράσεων πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όλων των καρκίνων, όπως αυτή για τον καρκίνο του πνεύμονα», είπε χαρακτηριστικά.

Προσυμπτωματικός Έλεγχος

Η πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» αποτελεί εκστρατεία που στοχεύει στον προληπτικό έλεγχο από καπνιστές ή πρώην καπνιστές ηλικίας 55 ετών και πάνω, πριν αναπτύξουν συμπτώματα, με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας. Παράλληλα όμως, θα συμπεριλάβει και την κατάρτιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την συνολική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Ο Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Στ. Λουκίδης δήλωσε ότι πρόθεση της Πνευμονολογικής, σε αυτή τη μάχη είναι η πρωτοβουλία αυτή να έχει θεσμική και κοινωνική παρουσία διάρκειας. «Είναι μία νέα κοινωνική πρωτοβουλία για το Καρκίνο του Πνεύμονα που θα δώσει μια «Ανάσα Ζωής» αλλάζοντας τα δεδομένα στον τρόπο αντιμετώπισης, καλύτερης διαχείρισης και περιορισμού της ασθένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα παρότρυνε θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την κοινωνική πρωτοβουλία τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν πολύ συχνό καρκίνο, ο οποίος είναι ο πιο θανατηφόρος, που μάλιστα αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον τελείως κλειστό, όπως αυτό του θώρακα. Πρωταρχικό ρόλο έχει η διακοπή του καπνίσματος, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις για σωστό προγραμματισμό της υγείας και της πρόληψης.

Ο γενικός γραμματέας της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ελευθέριος Ζέρβας, υπογράμμισε πως ο καρκίνος του πνεύμονα προκάλεσε το 2020 6 εκατ. θανάτους, οι οποίοι το 2030 θα φτάσουν τα 8 εκατ. πληθυσμού. Τόνισε τη σημασία διακοπής καπνίσματος για να απαλλαγούν οι καπνιστές από τον κίνδυνο του τσιγάρου και το φόβο του καρκίνου του πνεύμονα που είναι δεκαπλάσιος στους καπνιστές. Πέρυσι στη χώρα μας διαγνώστηκαν με καρκίνο πνεύμονα 10.000 άνθρωποι και τόνισε πως όταν η διάγνωση γίνεται έγκαιρα τότε τα ποσοστά επιβίωσης είναι 20 φορές μεγαλύτερα.

Η Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Πνευμονολογικής Εταιρείας Γεωργία Χαρδαβέλλα, στην παρέμβασή της ανέφερε πως «η δημιουργία των κατευθυντήριων οδηγιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα είναι στους άμεσους στόχους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με σκοπό να καθοδηγήσουμε και να υποστηρίξουμε τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς».

Υπογράμμισε ότι συνήθως όταν οι ασθενείς διαγνώσκονται, ο καρκίνος έχει ήδη δώσει συμπτώματα, όμως δεν βρίσκεται σε ριζικά θεραπεύσιμο στάδιο.

Ο Υπεύθυνος Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ιωάννης Γκιόζος, υπογράμμισε την ανάγκη και την αξία της ενημέρωσης για έγκαιρη διάγνωση καθώς «οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν διεθνείς επιστημονικές προτάσεις για σχετικές εξετάσεις που μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και πώς βελτιώνει την πρόγνωση». Αναφερόμενος στην αξονική τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης τόνισε πως άνδρες και γυναίκες καπνιστές ή και π. καπνιστές θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους για το ειδικό πρόγραμμα και την συγκεκριμένη δράση πρόληψης ταυτόχρονα με μια ισχυρή προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Για την εφαρμογή του προγράμματος υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, το ΚΕΣΥ και τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, για την προσέγγιση των ομάδων υψηλού κινδύνου. Από το ΚΕΣΥ προωθείται η καθιέρωση της εξέτασης της αξονικής θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας για την έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου, ενώ από την πνευμονολογική εταιρεία ομάδες εργασίας προχωρούν στην κατάρτιση των απαιτούμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Σχετικά άρθρα