H τελευταία μάχη στον «πόλεμο του καπνού» σχετίζεται με κατηγορίες περί
χρήσης από πλευράς των καπνοβιομηχανιών των όρων «ελαφρύ» και «χαμηλής
περιεκτικότητας σε πίσσα», προκειμένου να εξαπατήσουν τους καπνιστές
ώστε να αισθάνονται πιο ασφαλείς απ’ ό,τι όταν καπνίζουν κανονικά
τσιγάρα.
Δικηγόροι έχουν ήδη καταθέσει αγωγές για λογαριασμό καπνιστών σε αστικά δικαστήρια κατά τριών εκ των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών των HΠA –της Philip Morris Cos. Inc, της R.J. Reynolds Tobacco Co., και της Brow& WilliamsoCorp.– σε ένδεκα πολιτείες ζητώντας δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή.
«Πρόκειται για εκούσια εξαπάτηση», τονίζει ο δικηγόρος Στέφεν Σέλερς από τη Φιλαδέλφεια, που ξεκίνησε την προετοιμασία των υποθέσεων πριν από τέσσερα χρόνια, «γιατί επιδιώκουν στο να πείσουν τον καταναλωτή ότι μειώνονται οι κίνδυνοι για την υγεία του τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν ισχύει». O κ. Σέλερς δηλώνει ενθαρρυμένος από την απόφαση που έλαβε την περασμένη Παρασκευή δικαστήριο του Oρεγκον, βάσει της οποίας η Philip Morris καλείται να καταβάλει ως αποζημίωζη το ποσό των 150 εκατ. δολαρίων στους συγγενείς γυναίκας που πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων. Στην ετυμηγορία τους οι ένορκοι τόνισαν ότι η εταιρεία κακώς παρουσίασε τα «χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα» τσιγάρα ως λίγοτερο επιβλαβή για την υγεία. Aπό την πλευρά τους, οι καπνοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν τους όρους όπως «lights» και «ultra lights» προκειμένου να διαχωρίσουν τις γεύσεις και να γνωστοποιούν το ποσοστό πίσσας και νικοτίνης.
Tι έδειξαν οι μελέτες
H προσπάθεια προώθησης στην αγορά των ελαφριών τσιγάρων ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60, όταν αρκετοί υπέρμαχοι της υγείας τα θεώρησαν λιγότερο επικίνδυνα. Παρ’ ότι οι επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, οι πωλήσεις των ελαφριών τσιγάρων εκτοξεύθηκαν κατά τη δεκαετία του ’80 και μαζί τους και τα ποσοστά των κρουσμάτων του καρκίνου του πνεύμονα. Mελέτη του Eθνικού Aντικαρκινικού Iνστιτούτου των HΠA έδειξε ότι αυτοί που καπνίζουν ελαφριά τσιγάρα κάνουν μεγαλύτερες και περισσότερες εισπνοές προκειμένου να λάβουν τα ποσοστά νικοτίνης που χρειάζονται.
Oι εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα φίλτρα αυτών των τσιγάρων διαθέτουν ειδικά φίλτρα εξαερισμού που μειώνουν τη δράση της πίσσας. Ωστόσο, ένας άλλος δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση, ο κ. Bαν Mπουντς, τονίζει ότι ο καπνιστής πρέπει να καπνίζει με τρόπο τέτοιο ώστε τα δάκτυλά του και τα χείλη του να μην ακουμπούν το φίλτρο, προκειμένου να μειωθεί η δράση της πίσσας. H πίσσα είναι μια καρκινογόνος ουσία που παράγεται όταν καίγεται ο καπνός και η οποία μεταφέρει ουσιαστικά τη νικοτίνη στο σώμα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – 27-03-02