Τα χάπια βαρενικλίνης βοηθούν ακόμη και στους αναποφάσιστους καπνιστές

Τα χάπια βαρενικλίνης συμβάλλουν στην διακοπή του καπνίσματος, ακόμη και στην περίπτωση που ο καπνιστής δεν έχει αποφασίσει ότι θέλει να σταματήσει να καπνίζει, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Ερευνητές από την Κλινική Μάγιο στη Μινεσότα, με επικεφαλής τον Δρ Γιον Έμπερτ, εξηγούν ότι συνήθως η συνταγογράφηση των αντικαπνιστικών χαπιών γίνεται όταν το άτομο έχει αποφασίσει ότι θέλει να διακόψει το κάπνισμα. Ωστόσο, στη μελέτη τους διαπίστωσαν ότι, ακόμα και όταν δεν θέλει άμεσα να σταματήσει το κάπνισμα, η βαρενικλίνη μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην διακοπή της ανθυγιεινής συνήθειας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 1.500 άτομα από 61 κλινικές στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έπαιρνε τα χάπια βαρενικλίνης
(δύο φορές την ημέρα) και η άλλη εικονικά φάρμακα (πλασέμπο).

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων της ομάδας παρέμβασης διέκοψαν το κάπνισμα εντός έξι μηνών, έναντι μόλις 6% της ομάδας ελέγχου.

Βέβαια, οι ερευνητές δεν παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες σε βάθος χρόνου, ώστε να καταγράψουν πόσοι εξ αυτών που σταμάτησαν να καπνίζουν, τελικά ξανάρχισαν το τσιγάρο αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ειδικοί εξηγούν ότι η μελέτη αποδεικνύει ότι τελικά τα χάπια βαρενικλίνης που εστιάζουν στην αντιμετώπιση του εθισμού στη νικοτίνη (κυκλοφορούν και στην Ελλάδα), τελικά μπορούν να βοηθήσουν πολλά περισσότερα άτομα, απ’ ότι είχε υπολογιστεί μέχρι σήμερα.

Πάντως, ο καθηγητής Γκάρι Τζιοβίνο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY), επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες ανεξάρτητες μελέτες για την αποτελεσματικότητα των αντικαπνιστικών χαπιών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *