Το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει λιγότερες τοξικές ουσίες από το συμβατικό

Λιγότερες καρκινογόνες και άλλες τοξικές χημικές ουσίες από το συμβατικό τσιγάρο περιέχει το ηλεκτρονικό, σύμφωνα με μικρή βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Λάιον Σαχάμπ, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 181 πρώην ή νυν καπνιστές, από τους οποίους ορισμένοι είχαν γίνει χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα ούρων και σάλιου από όλους τους συμμετέχοντες και εξέτασαν σε ποιο βαθμό ο οργανισμός καθενός είχε ίχνη καρκινογόνων και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες υπάρχουν στο συμβατικό τσιγάρο.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι όταν οι καπνιστές είχαν μετατραπεί σε ατμιστές για τουλάχιστον έξι μήνες, τα επίπεδα της νικοτίνης στο σώμα τους δεν μεταβλήθηκαν. Όμως, άλλες τοξικές ουσίες μειώθηκαν αισθητά και έπεσαν σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που υπάρχουν σε όσους έκαναν χρήση επιθεμάτων ή τσίχλων νικοτίνης.

Συγκεκριμένα η μείωση των επικίνδυνων ουσιών κυμαινόταν από 56% έως 97% για όσους χρησιμοποιούσαν μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει ότι η πλήρης στροφή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνων σχετικών με το κάπνισμα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνιστούν μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση», σχολιάζει ο Δρ Σαχάμπ.

Οι ατμιστές έσπευσαν να χαιρετίσουν τη μελέτη ως απόδειξη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σώζουν ζωές και ως απομυθοποίηση της κατηγορίας ότι το άτμισμα είναι εξίσου επικίνδυνο με το κάπνισμα.

Από την άλλη όμως, οι σκεπτικιστές αντέτειναν ότι, όπως έδειξε η μελέτη, όσοι καπνιστές δεν σταμάτησαν εντελώς το τσιγάρο και απλώς το μείωσαν, κάνοντας παράλληλα χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν εμφανίσαν κάποια σημαντική μείωση των τοξικών και καρκινογόνων ουσιών στον οργανισμό τους, σε σχέση με τους καπνιστές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου τρεις στους τέσσερις ατμιστές παραμένουν καπνιστές σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Μερικοί ατμίζουν συστηματικά σε μέρη όπου απαγορεύεται το συμβατικό τσιγάρο.

Ακόμη, οι σκεπτικιστές επισήμαναν ότι η νέα μελέτη εστιάσθηκε σε ορισμένες μόνο τοξίνες που περιέχει το συμβατικό τσιγάρο και όχι σε όλες, ενώ δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις τοξίνες που μπορεί να παράγονται από το ίδιο το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο -που δεν περιέχει καπνό- έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή αγορά της τάξης των οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με την Euromonitor International. Υπολείπεται όμως ακόμη κατά πολύ της αγοράς τσιγάρων, που φθάνει τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου (δηλαδή ο συνολικός τζίρος των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι λίγο μεγαλύτερος από το 1% μόλις του τζίρου των παραδοσιακών τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού).

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο λειτουργεί, ιδίως μεταξύ των εφήβων, ως «προθάλαμαος» για το συμβατικό τσιγάρο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα αποτελεί τη κύρια αιτία θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σκοτώνοντας περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.