Το κάπνισμα κατά την κύηση αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στα κορίτσια

Νέα στοιχεία για την επίπτωση του καπνίσματος στον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού προσφέρει βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Scientific Reports. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπριστολ υποστηρίζουν ότι αν η γιαγιά από την πλευρά της μητέρας κάπνιζε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της κόρης, τότε η εγγονή αντιμετωπίζει κατά 67% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει ενδείξεις αυτισμού.

Έχει, επίσης, 53% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει για την περίπτωση των άρρενων εμβρύων, χωρίς προς το παρόν οι λόγοι να είναι σαφείς.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρκους Πέμπρεϊ, ανέλυσαν στοιχεία για 14.500 παιδιά που είχαν γεννηθεί τη δεκαετία του 1990 καθώς τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά αυτισμού εμφανίζουν αύξηση. Πολλοί παράγοντες, γενετικοί και περιβαλλοντικοί, μπορεί να παίζουν ρόλο σ’ αυτό.

Η καθηγήτρια Τζιν Γκόλντινγκ σχολιάζει ότι «το να προστατεύσει μια μητέρα το παιδί της από τον καπνό του τσιγάρου, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει για να δώσει ένα υγιές ξεκίνημά στη ζωή του. Τώρα, βρήκαμε ότι η αποφυγή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη αφορά όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τα εγγόνια».

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.