Το μητρικό κάπνισμα επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα των αγοριών

Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης ή του θηλασμού επηρεάζουν αρνητικά την μετέπειτα γονιμότητα του παιδιού τους, ειδικά αν είναι αγόρι, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου Χημικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στη Νέα Νότια Ουαλία, με επικεφαλής τη Δρ Αϊλίν ΜακΛόφλιν, μελέτησαν σε ποντίκια τον βιολογικό μηχανισμό, μέσω του οποίου το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα των αρρένων απογόνων.

Όπως έχει διαπιστωθεί και από άλλες έρευνες, το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του εμβρύου, καθιστώντας το μελλοντικά πιο ευάλωτο σε διάφορες παθήσεις, ενώ μπορεί να συντελέσει σε πρόωρο τοκετό. Όμως, μέχρι σήμερα ήταν ασαφείς οι συνέπειες του καπνίσματος στη γονιμότητα του παιδιού.

Επειδή θα ήταν ανήθικο να εκτεθούν σκοπίμως έγκυες μητέρες στις τοξίνες του καπνού του τσιγάρου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πειραματόζωα. Τοποθέτησαν 27 θηλυκά ποντίκια μέσα σε μηχάνημα που ρουφούσε καπνό τσιγάρου από το περιβάλλον και τον έβγαζε ακριβώς μέσα στην μύτη των πειραματόζωων, έτσι ώστε τα τρωκτικά να ρουφάνε τον καπνό στους πνεύμονές τους, όπως συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος καπνίζει. Η ποσότητα του καπνού ισοδυναμούσε με ένα πακέτο 24 τσιγάρων τη μέρα. Αλλα 27 ποντίκια εκτέθηκαν σε φυσιολογικό αέρα, χωρίς καπνό.

Μετά από έξι εβδομάδες, όλα τα θηλυκά ποντίκια τοποθετήθηκαν σε άλλο χώρο μαζί με αρσενικά, ώστε να αναπαραχθούν. Η έκθεση των θηλυκών στον καπνό συνεχίστηκε καθ’ όλη τη εγκυμοσύνη τους και στη συνέχεια κατά τον θηλασμό των απογόνων τους.

Τα 108 αρσενικά ποντίκια που γεννήθηκαν, ετέθησαν υπό παρακολούθηση μέχρι την ενηλικίωσή τους. Οι επιστήμονες εστίασαν σε τυχόν βλάβες στο DNA των κυττάρων τους, στην ποσότητα και ποιότητα του σπέρματός τους και στην ικανότητα γονιμοποίησης.

Η μελέτη έδειξε τελικά ότι, τα αρσενικά που είχαν προέλθει από τις «καπνίστριες» μητέρες, είχαν λιγότερο σπέρμα, χειρότερης ποιότητας σπερματοζωάρια (με μικρότερη κινητικότητα και αφύσικο σχήμα), ενώ ήταν επίσης πολύ πιο δύσκολο να γονιμοποιήσουν ωάρια θηλυκών. Κατά συνέπεια, τα ενήλικα αυτά αρσενικά ήταν υπογόνιμα ή τελείως στείρα.

«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η έκθεση των αρσενικών τρωκτικών στις τοξίνες του τσιγάρου κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό θα κάνει ζημιά στη γονιμότητά τους», σχολιάζει η Δρ ΜακΛόφλιν.

Οι ερευνητές αποδίδουν την επίδραση αυτή στις τοξικές χημικές ουσίες του καπνού του τσιγάρου που επηρεάζουν άμεσα τα βλαστικά κύτταρα των όρχεων, προκαλώντας μόνιμη (και όχι αναστρέψιμη) μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων που παράγουν. Επιπλέον, το οξειδιωτικό στρες προκαλεί άλλες βλάβες στον πυρήνα και στα μιτοχόνδρια των κυττάρων των όρχεων, πράγμα που έχει ως συνέπεια την παραγωγή ανώμαλων σπερματοζωαρίων, ανίκανων να εισχωρήσουν επιτυχώς στα ωάρια.

«Αν και η έρευνα έγινε σε ποντίκια, τα ευρήματα αφορούν και την ανθρώπινη υγεία, καθώς πολλοί άνδρες, σήμερα στα 30 και στα 40 τους, έχουν εκτεθεί στις τοξίνες του τσιγάρου, όταν ήταν στην μήτρα της μητέρας τους, σε μια εποχή που ήταν λιγότερο γνωστό ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία του εμβρύου. Αυτοί οι άνδρες δυσκολεύονται πια να κάνουν παιδί, επειδή παράγουν μικρό και κακής ποιότητας αριθμό σπερματοζωαρίων. Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός νέων γυναικών, γύρω στο 25%, συνεχίζουν να καπνίζουν κατά την κύηση ή τον θηλασμό βλάπτοντας έτσι τη γονιμότητα των γιών τους», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου έχει διαπιστωθεί ότι καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος, και σε γενετικές μεταλλάξεις. «Μελέτες σε πατέρες που καπνίζουν, έχουν ήδη δείξει ότι τα παιδιά τους κινδυνεύουν περισσότερο από παιδικούς καρκίνους και αυτό θεωρείται συνέπεια της βλάβης στο σπέρμα του πατέρα λόγω του τσιγάρου», σημειώνει η Δρ ΜακΛόφλιν.

Επιμέμεια: Μαίρη Μπιμπή
in.gr

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.