X

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Το παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού έμμεσα από κάποιον που καπνίζει δίπλα μας ή άμεσα από τον καπνό των τσιγάρων του περιβάλλοντος χώρου, από άλλα πρόσωπα εκτός του ενεργού καπνιστή. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα όπως το ενεργητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα και επιδρά επιβαρυντικά στη λειτουργία των αρτηριών. Ο κίνδυνος αυτός είναι σημαντικός παρά το γεγονός ότι η δόση του καπνού στην οποία είναι εκτεθειμένος ένας ενεργητικός καπνιστής είναι 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που προσβάλει τον παθητικό καπνιστή.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η παθητική έκθεση για λεπτά ή λίγες ώρες εμφανίζεται να έχει εξίσου σημαντικές δυσμενείς επιδράσεις στην καρδιακή λειτουργία με αυτές από το μακροχρόνιο ενεργητικό κάπνισμα.

Υπάρχει συσχέτιση με τη στυτική δυσλειτουργία;

Τα δεδομένα που υπάρχουν από τις μελέτες, αν και περιορσμένα, μας δείχνουν ότι και το παθητικό κάπνισμα πιθανώς αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό 2.300 ανδρών από την περιοχή της Βοστόνης πριν από 10 χρόνια έδειξε ότι παρόλο που η στυτική δυσλειτουργία και το παθητικό κάπνισμα δεν είχαν άμεση και σημαντική συσχέτιση, η μακροχρόνια έκθεση που ισοδυναμούσε σε 10-19 τσιγάρα-έτη πιθανώς αυξάνει αυτόν το κίνδυνο.

Προηγουμένως, η μελέτη της Γήρανσης των Ανδρών της Μασαχουσέτης (ΜΜΑS) είχε δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα σε 9 χρόνια διπλασιάζει τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία.

H παθητική έκθεση στο κάπνισμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αυξάνει το οξειδωτικό στρες στις πεικές αρτηρίες και τελικά μειώνεται η ικανότητα για χάλαση των αρτηριών που αποτελεί τη βάση για την επίτευξη μιας φυσιολογικής στύσης. Στην ίδια μελέτη βρέθηκε ότι η θεραπεία με σιλδεναφίλη μείωσε το οξειδωτικό στρες αυξάνοντας τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου που αποτελεί τη χημική ουσία για τη διαστολή και την αυξημένη ροή στις πεικές αρτηρίες.

Η μακροχρόνια έκθεση στο κάπνισμα ενδεχομένως επιδρά αρνητικά και στα επίπεδα της τεστοστερόνης που ως γνωστό σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. Είναι ενδιαφέρον ότι μελέτη από την Α’ καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο», η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πολύ καπνίζουν οι άντρες, τόσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της τεστοστερόνης, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Τι ισχύει για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πιστεύεται ότι προκαλούν λιγότερη βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα και αρκετά άτομα τα επιλέγουν για να συνεχίσουν τη συνήθειά τους με πιο ασφαλή τρόπο. Το τελευταίο διάστημα ερευνάται κατά πόσον η χρήση τους είναι ασφαλής και για τα άτομα που βρίσκονται κοντά σε εκείνους που τα χρησιμοποιούν.

Καθώς η χρήση τους εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και ιδιαίτερα στα νέα άτομα, έχει ενδιαφέρον να μελετηθεί σε ποιο βαθμό η παθητική έκθεση στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου από μόνη της επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι αν και ο κίνδυνος για στυτική δυσλειτουργία από το παθητικό κάπνισμα είναι μικρός, η μακροχρόνια παθητική έκθεση μπορεί να επιφέρει σταδιακά αρνητικά αποτελέσματα στη στυτική λειτουργία.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

**Ο Νικόλαος Ιωακειμίδης είναι Καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.

health.in.gr

Σχετικά άρθρα