Το παθητικό κάπνισμα σε παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής

Οι γυναίκες που δεν είναι καπνίστριες αλλά είχαν εκτεθεί εμμέσως στον καπνό του τσιγάρου όταν ήταν παιδιά, έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής σε περίπτωση εγκυμοσύνης, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Tobacco Control.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Γηριατρικής του Γενικού Νοσοκομείου του Πεκίνου ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 20.000 γυναίκες, 50 ετών και άνω που ζούσαν στην πόλη Γκουανγκζχου της Κίνας. Το 57% των γυναικών είχαν υπάρξει παθητικές καπνίστριες κατά την παιδική τους ηλικίας, δηλαδή πριν τα 18.

Οι συμμετέχουσες αν και δεν είχαν υπάρξει ποτέ καπνίστριες οι ίδιες, αλλά είχαν ζήσει στο ίδιο σπίτι με δύο ή περισσότερους καπνιστές όταν ήταν παιδιά, είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο αποβολής σε περίπτωση κύησης και όσες είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν υπάρξει παθητικές καπνίστριες σε παιδική ηλικία.

Στις γυναίκες που σε παιδική ηλικία ζούσαν σε σπίτι με έναν καπνιστή ή δεν σπανίως έρχονταν σε επαφή με καπνιστές, δεν εντοπίστηκε κάποια αλλαγή ως προς τον κίνδυνο αποβολής.

«Η μελέτη ενισχύει την άποψη για αυστηρή εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων, ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όταν σ’ αυτούς υπάρχουν παιδιά, αλλά αναδεικνύει και την ανάγκη ενημερωτικών εκστρατειών για την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων γύρω από το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.