Ισπανία: η Βουλή ψήφισε αντικαπνιστικό νόμο

Το ισπανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία το
δρακόντειο αντικαπνιστικό νομοσχέδιο, το οποίο απαγορεύει το κάπνισμα
στους χώρους εργασίας και θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή από της 1ης
Ιανουαρίου 2006.



Επίσης θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις άνω των 100 μ2 που δεν διαθέτουν ειδικές ζώνες καπνιστών.

Εξόν από τις ρητές απαγορεύσεις, το νομοσχέδιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης προβλέπει επίσης ελέγχους στην πώληση, στη διάθεση και στη διαφήμιση των προϊόντων καπνού.

Από 1ης Ιανουαρίου οι καπνιστές δεν θα μπορούν να καπνίζουν πλέον σε εστιατόρια και μπαρ άνω των 100 μ2, τα οποία δεν διαθέτουν ειδικούς χώρους για καπνιστές (οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% της επιφάνειας του συνολικού χώρου), και καθόλου στους χώρους εργασίας, είτε πρόκειται για τον δημόσιο, είτε για τον ιδιωτικό τομέα.

Τα ξενοδοχεία με επιφάνεια μικρότερης των 100 μ2 θα πρέπει να επιλέξουν να χαρακτηρίζονται ως χώρος καπνιστών, ή μη.

Χώροι καπνιστών θα μπορούν να χοροθετηθούν σε ελεύθερους χώρους επιχειρήσεων, σε φυλακές, σε αεροδρόμια, σε σταθμούς και σε λιμάνια. Η δε διαφήμιση προϊόντων καπνού θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση των αγωνιστικών αυτοκινήτων και μόνο για περιορισμένη διάρκεια τριών ετών.

Πριν την κύρωση του νομοσχεδίου, οι ισπανοί βουλευτές είχαν απορρίψει πολλές τροποποιήσεις, ιδίως εκείνη που είχε προτείνει το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία είχε εισηγηθεί να αναλάβει η κοινωνική πρόνοια την «απεξάρτηση» των καπνιστών, ή τις προτάσεις των βάσκων και καταλανών εθνικιστών, οι οποίοι είχαν εισηγηθεί να δημιουργηθούν ειδικά καπνιστήρια στις επιχειρήσεις.

Προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανοικτό πόλεμο που τους κήρυξε η ισπανική κυβέρνηση, οι καπνοβιομηχανίες εισήγαγαν στην Ισπανία φθηνές μάρκες τσιγάρων, με τιμή έως ένα ευρώ, γεγονός που προκάλεσε αύξηση κατά 19% των πωλήσεων τσιγάρων κατά το τελευταίο 5μηνο.

15/12/2005
pathfinder.gr

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.