22 Νοεμβρίου, 2012
Κάπνισμα και έμβρυο
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνει διπλό κακό. Πριν ανάψετε, λοιπόν, το επόμενο τσιγάρο, διαβάστε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να το κάνετε…
-Tο κάπνισμα επηρεάζει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία των νεογνών, αυξάνει τη συχνότητα των αναπνευστικών νοσημάτων κατά την παιδική ηλικία και ενέχει κινδύνους για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά την ενήλικη ζωή. Κι αυτό γιατί η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα που εισπνέουν οι καπνίστριες, φτάνει στο μωρό διά μέσω του πλακούντα και εμποδίζει τις θρεπτικές ουσίες να φτάσουν στο έμβρυο, ενώ περιορίζει το ποσοστό του οξυγόνου που παίρνει.
-Η μεγάλη συγκέντρωση καδμίου (τοξικού στοιχείου που περιέχεται στο τσιγάρο) στο αίμα αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο προεκλαμψίας και μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες στο έμβρυο.
-Σύμφωνα με τις έρευνες, το κάπνισμα ευθύνεται για μεγάλο μέρος των αποβολών, την περιγεννητική θνησιμότητα, τις συγγενείς ανωμαλίες και τους πρόωρους τοκετούς, ενώ επιδρά αρνητικά και στην υγεία της εγκύου, καθώς αυξημένη παρουσιάζεται στις καπνίστριες η συχνότητα της αποκόλλησης του πλακούντα, του πρόδρομου πλακούντα, των αιμορραγιών και της πρόωρης ρήξης του θυλακίου.
-Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης λιποβαρών νεογνών. Τα λιποβαρή μωρά έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ειδική φροντίδα και να πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
-Οι πιθανότητες να γεννηθούν νεογνά με συγγενείς ανωμαλίες και καρδιοπάθειες διπλασιάζονται με το κάπνισμα.
-Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης παιδιών που θα παρουσιάσουν κατά την έναρξη της παιδικής ηλικίας προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα και προβλήματα συγκέντρωσης.
-Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, κάθε τσιγάρο μιας εγκύου αυξάνει κατά 5% τις πιθανότητες να αποκτήσει παιδί με στραβισμό.
-Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, ενώ ενδέχεται να σχετίζεται με αυξημένη επίπτωση λευχαιμίας, λεμφώματος και εγκεφαλικών όγκων κατά την παιδική ηλικία.
-Τα παιδιά των καπνιστριών παρουσιάζουν εύκολα βήχα, ωτίτιδες και κρυολογούν πιο εύκολα.
-Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα παιδιά των καπνιστριών παρουσίασαν συχνότερα διαβήτη και προδιάθεση για παχυσαρκία.
-Σύμφωνα με νέες μελέτες, οι μητέρες που θηλάζουν και καπνίζουν, δημιουργούν διαταραχές ύπνου στο νεογέννητο, μιας που το γάλα τους περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις νικοτίνης.
-Τόσο ο μόλυβδος όσο και ο υδράργυρος που περιέχονται στο τσιγάρο, επηρεάζουν πολύ τη νευροανάπτυξη του μωρού, την εγκεφαλική λειτουργία, το IQ και τη νοημοσύνη του.
-Όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού «Human Reproduction Update», της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με ανωμαλίες στο στόμα και το πρόσωπο του εμβρύου, οι οποίες ήδη εμφανίζονται κατά την τρίτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης (το λεγόμενο λαγώχειλο). Αυτή είναι μια επισφαλής χρονική στιγμή για το έμβρυο, και το κάπνισμα μπορεί να παρεμποδίσει τη διαδικασία ανάπτυξής του.
-Εξίσου επιβλαβές, όμως, είναι και το παθητικό κάπνισμα: Νέες έρευνες του University of Nottingham έδειξαν ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας φτάνει το 23% στις μη καπνίστριες εγκύους που εισπνέουν καπνό από άτομα που καπνίζουν γύρω τους.
-Τέλος, οι έρευνες μας επιβεβαιώνουν ότι γυναίκες που καπνίζουν αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες να μείνουν έγκυες, ενώ έχουν αυξημένες πιθανότητες για εξωμήτριο κύηση, αιμορραγίες και προβλήματα με τον πλακούντα.
Πηγή: imommy.gr
Με τη συνεργασία του Γρηγόρη Κυρούση (γυναικολόγος-μαιευτήρας, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών).