Καπνός τα αντικαπνιστικά μέτρα
Στον αέρα, από τις πρώτες κιόλας μέρες, αναμένεται να βρεθούν τα μέτρα
απαγόρευσης του καπνίσματος στα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια της
Θεσσαλονίκης, καθώς το εποπτικό προσωπικό της νομαρχίας απαρτίζεται από
μόλις δέκα άτομα, που καλούνται να καλύψουν ολόκληρο το νομό.
Απαγόρευση από αύριο, μέτρα από… φθινόπωρο
Της Λίνας Τσιρέκα
Τι θα γίνει από αύριο, πρώτη ημέρα εφαρμογής της απόφασης για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους; Τα τασάκια στα καφέ και τα εστιατόρια θα είναι μόνο για τις τσίχλες ή το ελληνικό δαιμόνιο θα αχρηστεύσει άλλη μία νομοθετική πράξη; Ό,τι και αν συμβεί, ένα είναι σίγουρο. Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω χώρων κάθε άλλο παρά προετοιμασμένοι δηλώνουν για την απαγόρευση του καπνίσματος, ενώ, όπως λένε, η ενημέρωσή τους για το τι προβλέπεται είναι ελλιπής. Μια βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που συγκεντρώνει πλήθος καφέ και εστιατορίων αρκεί για να δει κανείς ότι κάθε άλλο παρά έτοιμα είναι για την αυριανή ημέρα.
“Κάποια στιγμή οι ιδιοκτήτες του καφέ θα κλείσουν το 30% του καταστήματος προκειμένου να διαμορφώσουν χώρο για καπνίζοντες. Επί του παρόντος, λόγω του καλοκαιριού, οι περισσότεροι κάθονται έξω, οπότε τα προβλήματα περιορίζονται. Στο τέλος του καλοκαιριού θα τρέξουν όλοι να χωρίσουν τα καταστήματά τους”, λέει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του καφέ Spinte Βασίλης Συμεωνίδης. Μέχρι τότε, όπως λέει ο ίδιος, οι υπάλληλοι του καταστήματος με εύσχημο τρόπο θα λένε σε όποιον πελάτη πάει να ανάψει τσιγάρο ότι δεν επιτρέπεται.
Αυτή βέβαια η κίνηση ενέχει τον κίνδυνο να χαθούν πελάτες. “Στην αρχή θα γίνουν κάποιες παρεξηγήσεις, στην πορεία όμως θα συμβαδίσουμε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους”, σημειώνει ο κ. Συμεωνίδης, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ενημέρωση από την πολιτεία.
“Καθόμαστε και συζητάμε μεταξύ μας, βλέπουμε πρωινές εκπομπές προκειμένου να ενημερωθούμε για το τι ισχύει σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε”, υπογραμμίζει η ιδιοκτήτρια του καφέ Passionata Άσπα Τόττη, η οποία αναρωτιέται τι θα γίνει με το σύστημα πυρασφάλειας αλλά και για το πώς όταν ανοίγει η πόρτα του ειδικού διαμορφωμένου χώρου για τους καπνίζοντες δεν θα μεταφέρεται ο καπνός στον υπόλοιπο χώρο.
“Σήμερα το σύστημα είναι τοποθετημένο για να καλύπτει το ισόγειο του καταστήματος αλλά και τον πάνω όροφο. Όταν θα κάνω το χωρισμό του καταστήματος για καπνίζοντες και μη καπνίζοντες, τι θα γίνει με το σύστημα πυρασφάλειας;”, σημειώνει η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν τους έχει επισκεφθεί κάποιο κλιμάκιο της υπηρεσίας Υγείας και Υγιεινής της Νομαρχίας (ελέγχει το αν τηρούνται τα προβλεπόμενα για την απαγόρευση του καπνίσματος) προκειμένου να τους ενημερώσει.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 70 ΤΕΤΡ. ΜΕΤΡΑ
Το “Καφές και Τσιγάρα” θα είναι πια μόνο τίτλος ταινίας ή έτσι θα ονομάζονται τα καφέ και εστιατόρια των 70 τετρ. μ.; Σε αυτό το ερώτημα έρχονται να απαντήσουν οι ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων που η έκταση των καταστημάτων τους δεν υπερβαίνει τα 70 τετρ. μ., και οι οποίοι, όπως λένε, προσανατολίζονται να δηλώσουν τα καταστήματά τους ως χώρους καπνιστών, εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος. Τα προβλήματα αρχίζουν σε μεγαλύτερους χώρους (άνω των 70 τετρ. μ.), όπου ο νόμος απαιτεί διαχωρισμό των χώρων σε καπνιστών και μη καπνιστών.
“Με το μέτρο αυτό προσπαθούν να αναστείλουν τη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων”, τονίζει ο Γεώργιος Ράμνιαλης, ένας εκ των ιδιοκτητών του μπαρ Box, συμφωνώντας και αυτός με τη σειρά του ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. “Οι πελάτες μας ρωτούν τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Το κατάστημα θα είναι μη καπνιζόντων. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι προβλέπει η νομοθεσία”, σημειώνει ο έτερος εκ των ιδιοκτητών του μπαρ Box Βασίλης Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι η περίοδος που διανύουμε είναι πιλοτική, προκειμένου ιδιοκτήτες καταστημάτων και πελάτες να έχουν το χρόνο μέχρι να εγκλιματιστούν και να συνηθίσουν τα νέα δεδομένα.
Τι λένε οι επαγγελματίες
Βασίλης Συμεωνίδης, υπεύθυνος του καφέ Spinte. “Λόγω καλοκαιριού, οι περισσότεροι πελάτες κάθονται έξω, οπότε τα προβλήματα περιορίζονται. Στο τέλος του καλοκαιριού θα τρέξουν όλοι να χωρίσουν τα καταστήματά τους”
Άσπα Τόττη, ιδιοκτήτρια καφέ Passionata. "Τι θα γίνει με το σύστημα πυρασφάλειας όταν θα κάνω το χωρισμό του καταστήματος για καπνίζοντες και μη; Μέχρι σήμερα δεν μας ενημέρωσε κανείς για τι πρέπει να κάνουμε”
Βασίλης Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης μπαρ Box. “Οι πελάτες μας ρωτούν τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Το κατάστημα θα είναι μη καπνιζόντων. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι προβλέπει η νομοθεσία”
Ελεγκτές: Λίγοι και με δεμένα χέρια
Της Φανής Σοβιτσλή
Στον αέρα, από τις πρώτες κιόλας μέρες, θα βρεθούν τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος στα καφέ, στα μπαρ και τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, καθώς το εποπτικό προσωπικό της νομαρχίας απαρτίζεται από δέκα μόλις άτομα, που καλούνται να καλύψουν ολόκληρο το νομό.
Και ενώ οι διοικήσεις ανά τις νομαρχίες της χώρας έχουν απευθύνει έκκληση για σύσταση ειδικών κλιμακίων, που θα προβαίνουν στους υποχρεωτικούς ελέγχους, το υπουργείο Υγείας δεν έχει στείλει καν την σχετική εγκύκλιο για το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες. Ιθύνοντες της διεύθυνσης υγείας και δημόσιας υγιεινής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης σηκώνουν τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας ότι με το υφιστάμενο προσωπικό είναι αδύνατον να γίνουν οι έλεγχοι στα καταστήματα. Λένε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση με τους δέκα όλους και όλους επόπτες υγείας να ξεκινήσουν έλεγχοι και αν υποχρεωθούν, τότε θα πρέπει όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις γύρω από τη δημόσια υγιεινή να μείνουν στην άκρη. Και αυτό την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις στην αρμόδια υπηρεσία φτάνουν τις 57.
Η αρμόδια διεύθυνση της νομαρχίας κάνει λόγο για πολλά κενά στη νομοθεσία, καθώς δεν γνωρίζει ούτε αν θα συνεχίσει να έχει την αρμοδιότητα των ελέγχων σε αυτούς τους χώρους, διότι αυτό θα γνωστοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας μέσω της ερμηνευτικής εγκυκλίου που δεν εστάλη ακόμα.
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΙ;
Σύμφωνα με την αντινομάρχη Υγείας Αθηνά Αηδονά, μέχρι και σήμερα ο έλεγχος για το αν τηρούνται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, κυλικεία, αναψυκτήρια κ.ά.) γίνεται αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη υπηρεσία. “Ωστόσο από την 1η Ιουλίου και μετά κανένας από τους υπεύθυνους δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με ποιον τρόπο θα γίνουν οι έλεγχοι για το κάπνισμα. Δυστυχώς είμαστε με δεμένα τα χέρια και δεν ξέρουμε καταρχήν εάν η αρμοδιότητα αυτή θα παραμείνει σε μας ή αν με κάποιο τρόπο οι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας – Πρόνοιας”, τονίζει η αντινομάρχης.
Πάντως εκτιμάται ότι οι μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό της διεύθυνσης Υγείας της ΝΑΘ, ενόψει των νέων μέτρων κατά του καπνίσματος, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, κυρίως όμως θα αυξήσει τις παραβάσεις που συνεπάγονται τσουχτερά πρόστιμα. Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα και όλες οι επιχειρήσεις που υπόκεινται σε ελέγχους, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός -άρα δεν κινδυνεύουν με τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία- θα εφαρμόσουν μερικώς τα μέτρα.
http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=41117