26 Οκτωβρίου, 2010
Με κάλυψη των Ταμείων τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος
Από τα ταμεία θα χορηγούνται στο εξής τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, αποφάσισε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
Το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων θα είναι 25% για καπνιστές με σοβαρά νοσήματα (όπως ισχαιμία του μυοκαρδίου, διαβήτη και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και 75% για τους υγιείς καπνιστές που προσέρχονται στα ιατρία καπνίσματος.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για τη χορήγηση των φαρμάκων μέσω των ταμείων θα λαμβάνεται από γιατρό, διευκρίνισε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τούντας.
Όπως ανέφερε, τα δημόσια ιατρεία για τη διακοπή του καπνίσματος συγκεντρώνουν ήδη το ενδιαφέρον πολλών πολιτών.
Όσον αφορά την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου, ο Μιχάλης Τιμοσίδης, υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είπε ότι το υπουργείο θα είναι έτοιμο σε λίγες ημέρες να δώσει απολογιστικά στοιχεία.
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των ελέγχων, αλλά εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εφαρμοστεί ο νόμος που αλλάζει κουλτούρες και νοοτροπίες ετών» είπε.
«Δεν κρύψαμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Συμμεριζόμαστε το πρόβλημα που προέκυψε με τα καταστήματα και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το μέτρο εν μέσω οικονομικής κρίσης» πρόσθεσε, διαβεβαίωσε όμως ότι «ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όλων».
Μαλιστα τόνισε ότι «πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για την απαγόρευση καπνίσματος στο αυτοκίνητο, όταν υπάρχουν παιδιά κάτω των δώδεκα ετών».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμολογίας Παναγιωτης Μπεχράκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Χάρβαρντ για τη μέτρηση των μικροσωματιδίων σε 150 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Η ρύπανση που βρέθηκε ήταν τραγικά υψηλή, προειδοποίησε.
«Πήραμε ανθρώπους τους οποίους εκθέσαμε στο παθητικό κάπνισμα και μετρήσαμε τι συνέβαινε πριν και μετά όπου διαπιστώσαμε ότι η αναπνευστική του ευχέρεια μειώθηκε. Επίσης διαπιστώθηκε ότι, όσο πιο μεγάλη είναι η έκθεση των μη καπνιστών στον χώρο της δουλειάς τους, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης ανιχνεύθηκε στα ούρα τους» ανέφερε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ