23 Φεβρουαρίου, 2013
Νέο κύμα ελέγχων για κάπνισμα (2/2013)
Εντατικοποίηση των ελέγχων για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους προαναγγέλλει στην «Κ» η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου. Μετά την αποτυχία εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων κατά το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο επανέρχεται με νέα εγκύκλιο, με βάση την οποία θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι, που θα διενεργούνται από μεικτά κλιμάκια.
«Δεν έχουμε δικό μας μηχανισμό που θα μπορούσε να αναλάβει αποτελεσματικά τους ελέγχους, γι’ αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς που είναι συνυπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου», αναφέρει στην «Κ» η κ. Παπανικολάου.
Η επαναφορά του θέματος αναμένεται να ξεκινήσει νέο κύκλο αντιδράσεων εκ μέρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που θεωρούν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος θα μειώσει την πελατεία τους σε περίοδο κρίσης. Στην προηγούμενη προσπάθεια οι ελεγκτικές αρχές βρέθηκαν μπροστά σε οργανωμένη αντίδραση των καταστημάτων.
Οι αντιδράσεις
Και αυτή τη φορά οι αντιδράσεις θεωρούνται αναπόφευκτες. Οι καταστηματάρχες μιλούν για «εξαιρέσεις» στον νόμο που ευνοεί τους «μεγάλους», όπως καζίνο και κέντρα διασκέδασης και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Ακόμη θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό οι αρχές «κάνουν πειράματα στην πλάτη τους», όπως με παλιότερη ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα σε καταστήματα να δημιουργήσουν θαλάμους καπνιστών. Μαγαζιά που δαπάνησαν ακόμα και 15.000 ευρώ για τη δημιουργία τέτοιων χώρων είδαν τα χρήματά τους να χάνονται, καθώς ο νόμος ουδέποτε εφαρμόστηκε. «Το θέμα συζητείται έντονα και αναμένουμε να δούμε τι θα εφαρμοστεί αυτή τη φορά. Πραγματικά αντιμετωπίζουμε δυσκολία να επιβιώσουμε, γι’ αυτό θα πρέπει τα όποια μέτρα να προκύψουν ύστερα από διάλογο και συνυπολογίζοντας τη σημερινή κατάσταση», δηλώνει στην «Κ» ο Γιώργος Δενδρινός, εκπρόσωπος του συντονιστικού καφέ – μπαρ – εστιατορίων Κυψέλης.
Αποτέλεσμα των χειρισμών των προηγούμενων ετών είναι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα καταστήματα να επιτρέπουν το κάπνισμα και μάλιστα σε όλους τους χώρους τους, δημιουργώντας κακές ή και επικίνδυνες συνθήκες για πελάτες και εργαζομένους. «Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόζεται η απαγόρευση, τα καταστήματα λειτουργούν μια χαρά. Θεωρώ ότι είναι εθνική ντροπή αυτή η κατάσταση. Στα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε σχέση με έκθεση σε παθητικό κάπνισμα. Είναι μια μορφή σκληρής βίας που ασκείται σε πληθυσμιακές ομάδες όπως έγκυοι, παιδιά, άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, αλλά και σε πάνω από 100.000 εργαζομένους. Στο όνομα αυτής της παρατήρησης και μόνο, παίρνω την ευκαιρία να καλέσω τη σημερινή κυβέρνηση να διορθώσει μια κατάσταση ανομίας και ασυδοσίας που της κληροδοτήθηκε και να εφαρμόσει τον νόμο», σχολιάζει στην «Κ» ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης από την Εθνική Επιτροπή για τον Ελεγχο του Καπνίσματος.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει να κάνει με έλλειψη πολιτικής βούλησης. «Καμία κρίση δεν ξεπεράστηκε με ναρκωτικά, αντίθετα η οικονομία της χώρας βλάπτεται σοβαρότατα από τη χρήση του καπνίσματος και υπάρχει σειρά ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων που το αποδεικνύουν», τονίζει.
Κώστας Ονισένκο
Καθημερινή, 23-02-13
2 Comments
Ειναι πραγματικά προφανές ότι η κοινωνική μας κουλτούρα ειναι υποδύεστερη αυτής που προσπαθούμε να παρουσιάσουμε. Η αδιαφορία για τον συνανθρώπο μας και κυρίως τους εργαζόμενους στους χώρους παθητικού καπνίσματος αποτελεί κατάφορη πολιτισμική υποβάθμιση!
Αν δεν υπήρχε γενικότερη αδιαφορία για τον συνάνθρωπο, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει οικονομικά και πολιτικά. Το ψάρι όμως βρομάει από το κεφάλι 😉