Οι καπνοβιομηχανίες στις ΗΠΑ «συνωμότησαν», αλλά δεν θα καταβάλουν αποζημιώσεις

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι οι καπνοβιομηχανίες
συνωμοτούσαν επί δεκαετίες για να παραπλανούν το κοινό όσον αφορά τις
επιπτώσεις του καπνίσματος. Η δικαστής διευκρίνισε όμως ότι αδυνατεί να
αναγκάσει τις εταιρείες να πληρώσουν για επανόρθωση.



Η Περιφερειακή Δικαστής Γκλάντις Κέσλερ δικαίωσε την αμερικανική κυβέρνηση στην αγωγή που είχε κατατεθεί το 1999 επί προεδρίας Κλίντον. Απέρριψε όμως το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης να καταβάλουν οι καπνοβιομηχανίες δέκα δισεκατομμύρια δολάρια για προγράμματα διακοπής του καπνίσματος.

Η Κέσλερ εξήγησε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει δεκτό το αίτημα του υπουργείου, επειδή αμερικανικό εφετείο είχε νωρίτερα αποφασίσει ότι τα πρόστιμα πρέπει να έχουν στόχο την αποτροπή της επανάληψης αξιόποινων πράξεων και όχι την τιμωρία.

Το δικαστήριο, ωστόσο, απαγόρευσε στις καπνοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν στα τσιγάρα χαρακτηρισμούς όπως «ελαφρά» και «χαμηλής πίσσας», καθώς η φρασεολογία αυτή είναι σχεδιασμένη να παραπλανά τους καπνιστές.

Οι καπνοβιομηχανίες «διαστρέβλωσαν την αλήθεια για τα ελαφρά τσιγάρα για να αποθαρρύνουν τους καπνιστές από το να διακόψουν. Απέκρυψαν έρευνες. Κατέστρεψαν έγγραφα» αναφέρει το κείμενο της απόφασης.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των καπνοβιομηχανιών με αμερικανικές πολιτείες ύψους 246 δισ. δολαρίων, ποσό που καταβλήθηκε για ιατρικά έξοδα καπνιστών.

Οι εναγόμενοι στην ομοσπονδιακή αγωγή είναι οι Philip Morris USA και ο μητρικός όμιλος Altria Group, R.J. Reynolds Tobacco, Brown & Williamson Tobacco, British American Tobaco, Lorrillard Tobacco, Liggett Group, Counsel for Tobacco Research-USA και Tobacco Institute.

in.gr, με πληροφορίες από Associated Press – 18/08/06

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.