Το γονίδιο που γερνάει τους καπνιστές
Όσοι καπνίζουν έχουν έναν ακόμη λόγο για να «κόψουν» το τσιγάρο.
Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Ρότζεστερ και του
πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ελσίνκι, το κάπνισμα πιθανώς να
απενεργοποιεί ένα γονίδιο που προστατεύει από την πρόωρη γήρανση.
Το SIRT1 είναι ένα από τα γονίδια που ελέγχει τη διαδικασία γήρανσης, τις χρόνιες φλεγμονές και τον καρκίνο. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι η δράση του γονιδίου αμβλύνει τις αρνητικές επιδράσεις του στρες, τον θάνατο των κυττάρων καθώς και άλλες διαδικασίες που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών σε ποντίκια και σκουλήκια, η αυξημένη δραστηριότητα του γονιδίου οδηγεί σε επιμήκυνση της διάρκειας ζωής.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα επίπεδα του γονιδίου SIRT1 στους πνεύμονες ανθρώπων που δεν κάπνιζαν και καπνιστών με ή χωρίς χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μια νόσο ιδιαίτερα συχνή στους καπνιστές που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως δύσπνοια και αποβολή πτυέλων.
Λαμβάνοντας ιστούς από τους πνεύμονες 37 ασθενών που υποβάλλονταν σε εγχείρηση προκειμένου να αφαιρεθεί κομμάτι από τον πνεύμονα λόγω υποψίας καρκίνου, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι στους καπνιστές με ή χωρίς ΧΑΠ η δραστηριότητα του γονίδιου SIRT1 ήταν σημαντικά μικρότερη από ό,τι στους μη καπνιστές.
Ο Αμερικανός επιστήμονας Irfan Rahman, που συμμετείχε στη μελέτη, αναφέρει ότι με τον προσδιορισμό του ρόλο του γονιδίου στην πνευμονική πάθηση οι επιστήμονες πιθανώς στο μέλλον να μπορέσουν να ‘στοχεύσουν’Α στο γονίδιο και να αναστρέψουν την καταστροφή των πνευμόνων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται σε δυο αμερικανικά περιοδικά, στο American Journal of Respiratory Critical Care Medicine και στο American Journal of Physiology.
Pathfinder, 27/1/2008