Φάρμακο για το διαβήτη ίσως προλαμβάνει τον καρκίνο σε νυν και πρώην καπνιστές

Η μετφορμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως κατά του διαβήτη, ενδέχεται να προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα σε νυν και πρώην καπνιστές, δείχνει κρατική αμερικανική μελέτη σε ποντίκια.

«Αν και η διακοπή του καπνίσματος είναι το σημαντικότερο βήμα για τους νυν καπνιστές, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε πρώην καπνιστές. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της αναγνώρισης όσων διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο και της αναγνώρισης των αποτελεσματικών προληπτικών θεραπειών» δήλωσε ο Φίλιπ Ντένις, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
Έπειτα από την επιτυχία των πειραμάτων στα ποντίκια, οι έρευνες προγραμματίζεται τώρα να συνεχιστούν σε εθελοντές.
Η μετφορμίνη δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα που εκτέθηκαν στην καρκινογόνο ουσία ΝΝΚ (νιτροζαμινοκετόνη προερχόμενη από τη νικοτίνη) που υπάρχει στον καπνό των τσιγάρων.
Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε μετφορμίνη από το στόμα εμφάνισαν 40-50% λιγότερου όγκους του πνεύμονα, ενώ η ενδοφλέβια χορήγηση του φαρμάκου μείωσε τους όγκους κατά 72%.
Η προστατευτική δράση πιστεύεται ότι οφείλεται στην ενεργοποίηση ενός ενζύμου που μπλοκάρει μια πρωτεΐνη (mTOR) που ευνοεί τον καρκίνο.
Προηγούμενες μελέτες, αναφέρει το Reuters, έχουν δείξει ότι η μετφορμίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του παγκρέατος και του πνεύμονα, οι οποίοι πλήττουν επίσης με αυξημένη συχνότητα τους καπνιστές.
Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στo Cancer Prevention Research. Στο ίδιο τεύχος της επιθεώρησης δημοσιεύεται ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τη μετφορμίνη από τον Μάικλ Πόλακ του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ.
«Αυτή η σημαντική εργαστηριακή μελέτη, σε συνδυασμό με προηγούμενες εργαστηριακές και επιδημιολογικές έρευνες, υποδεικνύει ότι η μετφορμίνη ίσως είναι χρήσιμη στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου» γράφει ο Δρ Πόλακ.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το ένα τρίτο έως το ένα δεύτερο των καπνιστών πεθαίνουν τελικά από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
in.gr – 2/9/2010

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.