Το Χόλιγουντ κόβει το τσιγάρο σε ταινίες για όλη την οικογένεια

O οργανισμός Motion Picture Association of America αποφάσισε να
συμπεριλάβει το κάπνισμα ανάμεσα στα κριτήρια με τα οποία χαρακτηρίζει
τις ταινίες (κατάλληλη, ακατάλληλη, κ.λπ.). Το μέτρο δεν έχει
αναδρομική ισχύ και αφορά τις ταινίες για όλη την οικογένεια.



Όπως αναφέρεται στα Νέα της Δευτέρας, μια ταινία για την οικογένεια δεν μπορεί να δείχνει ηθοποιούς να καπνίζουν.

O οργανισμός Motion Picture Association of America, που από την 1η Νοεμβρίου 1968 αποδίδει στις ταινίες τους χαρακτηρισμούς (κατάλληλη – ακατάλληλη), ανακοίνωσε ότι θα συμπεριλάβει και το κάπνισμα μεταξύ των κριτηρίων, βάσει των οποίων απαγορεύεται η προβολή μιας ταινίας σε ανηλίκους.

Από το περασμένο Σάββατο, το κάπνισμα έχει μπει στην κινηματογραφική Αμερική στην ίδια κατηγορία με το σεξ, τα ναρκωτικά, τη βία και τις βωμολοχίες. «Είναι σαφές ότι το κάπνισμα είναι μια συμπεριφορά που γίνεται ολοένα και πιο απαράδεκτη στην κοινωνία μας» λέει ο Νταν Γκλίκμαν, πρόεδρος του Motion Picture Association of America.

Στο στόχαστρο έχουν μπει αφενός η πληθώρα των ηθοποιών που εμφανίζονται να καπνίζουν στην οθόνη και αφετέρου ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το κάπνισμα ως «λάιφ στάιλ».

Το νέο μέτρο της λογοκρισίας, πάντως, δεν έχει αναδρομική ισχύ. Ταινίες όπως η «Καζαμπλάνκα» θα εξακολουθήσουν να είναι προσιτές ακόμη και στα παιδιά, από τη μικρή οθόνη. Μανιώδεις καπνιστές, όπως ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ο Γκάρι Κούπερ και ο Ροντ Σέρλινγκ, που και οι τρεις τους πέθαναν από καρκίνο των πνευμόνων, θα εξακολουθήσουν να καπνίζουν στην οθόνη.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η γενικότερη τάση στο Χόλιγουντ είναι αντικαπνιστική. Oι ταινίες που δείχνουν ηθοποιούς να καπνίζουν έχουν περιοριστεί από 60% τον Ιούλιο του 2004 στο 52% τον Ιούλιο του 2006. Την ίδια περίοδο, το 75% των ταινιών που έδειχναν σκηνές καπνίσματος χαρακτηρίστηκαν «ακατάλληλες για ανηλίκους κάτω των 17 ετών, αν δεν συνοδεύονται από ενήλικο».

O νέος κανονισμός δεν ικανοποίησε απόλυτα τις αντικαπνιστικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν τη γενική και συνολική απαγόρευση του καπνίσματος στις ταινίες.

in.gr – 14/05/07

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.