Το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνει παθητική καπνίστρια

Αθήνα: Σημαντική νίκη των πολέμιων του τσιγάρου αποτελεί πρωτοποριακή
απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Το δικαστήριο έκανε δεκτή
την προσφυγή γυναίκας που εργάζεται στο δημόσιο και ζητούσε τη
μετακίνησή της σε ειδικό χώρο μη καπνιστών. Σύμφωνα με την
καταγγέλουσα, το κάπνισμα των συναδέλφων της επιβάρυνε την υγεία της.



Η πρωτοποριακή δικαστική απόφαση αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για το διαχωρισμό καπνιστών και μη στους εργασιακούς χώρους και στις δημόσιες υπηρεσίες. Ο διαχωρισμός "φίλων" και "πολέμιων’ του τσιγάρου ισχύει ήδη σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα.

Με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων το Πρωτοδικείο Αθηνών διέταξε τη διοίκηση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) -όπου εργάζεται η γυναίκα- να δημιουργήσει ειδικό χώρο εργασίας για μη καπνίζοντες.

Η εργαζόμενη είχε προβεί σε αλλεπάλληλα διαβήματα τόσο προς τον προϊστάμενό της, όσο και προς τον υπουργό Παιδείας, με αίτημα την αλλαγή του εργασιακού της χώρου και την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

Ωστόσο, το αίτημά της δεν ικανοποιήθηκε με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Επικαλούμενη τη νομοθεσία για τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας (Ν. 2683/1999) και την υπουργική απόφαση με την οποία απαγορεύεται το κάπνισμα στους κλειστούς Δημόσιους χώρους, ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της.

Η υπάλληλος υποστήριξε πως το κάπνισμα των συναδέλφων της είχε ως συνέπεια την επιδείνωση των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Προσκόμισε, μάλιστα, στο δικαστήριο πιστοποιητικά και ιατρικές βεβαιώσεις, από τα οποία προκύπτει ότι πάσχει από πνευμονοπάθεια, αλλεργικό άσθμα, μόνιμους πονοκεφάλους, απώλεια των αισθήσεων, βήχα, ρινόρροια και δακρύρροια.

Παράλληλα, σε αγωγή που έχει καταθέσει, διεκδικεί από το Δημόσιο αποζημίωση ύψους 50 εκατ. δρχ. επειδή -όπως υποστηρίζει- η υπηρεσία της δεν προέβη σε καμία ενέργεια για να την προστατεύσει, παρά τις συνεχείς παρακλήσεις της.

Πηγές: ΑΠΕ, ΜΠΕ

3 Comments

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.