Το τσιγάρο κόβει 10 χρόνια από τη ζωή του καπνιστή

Oι καπνιστές πεθαίνουν κατά μέσο 10 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους μη
καπνιστές αλλά η διακοπή της βλαπτικής συνήθειας, ακόμη και στην ηλικία
των 50 ετών, μπορεί να περιορίσει στο μισό τον κίνδυνο, ανακοίνωσαν
σήμερα βρετανοί επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη αυτή για τους κινδύνους του καπνίσματος, που διήρκεσε 50 χρόνια, έδειξαν ότι αν οι άνθρωποι κόψουν τη συνήθεια αυτή στην ηλικία των 30 ετών μπορεί ν’αποτρέψουν σχεδόν κάθε κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

"Το κάπνισμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια", είπε ο Ρίτσαρντ Ντολ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ανακάλυψε τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου.

"Είναι σαφές ότι το συνεχές κάπνισμα διπλασιάζει τη θνησιμότητα κατά την ενήλικη ζωή, στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους. Είναι επίσης σαφές ότι η διακοπή του καπνίσματος ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο", επέσήμανε.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη δεύτερη μελέτη του επιβεβαίωσαν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και καρδιοπάθειες

Ο Ντολ και ο Μπράντφορντ Χιλ επιβεβαίωσαν τη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τον καρκίνο του πνεύμονα σε μια μελέτη-ορόσημο που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση το 1954.

Μισό αιώνα αργότερα, ο Ντολ και ο πανεπιστημιακός καθηγητής στην Οξφόρδη Ρίτσαρντ Πέτο αναφέρουν τα συμπεράσματα από τα 50 χρόνια της ίδιας μελέτης που έκαναν 34.439 βρετανοί γιατροί.

Ο Ντολ, 91 ετών σήμερα και πρώην καπνιστής σκόπευε αρχικά να συνεχίσει την έρευνα για πέντε χρόνια, αλλά τα πρώτα ευρήματα ήταν τόσο ενδιαφέροντα που το συνέχισε επί πέντε δεκαετίες. "Σταμάτησα να καπνίζω στα 37 μου όταν είδα τ’ αποτελέσματα της πρώτης μας μελέτης. Ήταν τόσο πειστικά", δήλωσε σε συνέντευξή του.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη δεύτερη μελέτη του επιβεβαίωσαν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και καρδιοπάθειες. "Κατά τη διάρκεια της επί 40 συνεχή χρόνια έρευνας, βρήκαμε ότι υπάρχουν κάπου 25 ασθένειες που φαίνεται να προκαλούνται από το κάπνισμα και ότι η θνησιμότητα σχεδόν διπλασιάζεται με το συνεχές κάπνισμα", τόνισε.

Βίκη Βαφειάδου
ert.gr – 22/6/2004 

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.