Μη καπνιστής σε χώρα καπνιζόντων…
Πόσες φορές άραγε κάποιοι Έλληνες πολίτες (γύρω στο 50-60% εάν λάβουμε υπόψη τις στατιστικές) ένιωσαν ξένοι στη χώρα τους, «μη καπνιστές σε χώρα καπνιζόντων»;
Πόσες φορές ένιωσαν να καταπιέζονται και να καταπατιέται το φυσικό τους δικαίωμα για άκαπνο αέρα σε χώρους εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες, Υπουργεία, τράπεζες, ταξί, λεωφορεία, νοσοκομεία (οι γιατροί άλλωστε συγκαταλέγονται στους πιο… θεριακλήδες) για να μη μιλήσουμε για εστιατόρια, καφενεία, χώρους συναυλιών, κ.ο.κ.;
Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό και έχοντας βιώσει την καθημερινότητα σε μια χώρα όπου το κάπνισμα δεν είναι η νόρμα και υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στα δικαιώματα του μη καπνιστή είναι φυσικό να νιώθω ακόμη εντονότερα αυτή τη βίαιη επιβολή μιας βλαβερής, ανθυγιεινής και βρώμικης συνήθειας από τους εντόπιους καπνιστές σε τρίτους με τη μορφή του υποχρεωτικού παθητικού καπνίσματος χωρίς να … ιδρώνει το αυτί τους!
Έχετε άραγε αναρωτηθεί γιατί να επικρατεί πάντοτε το δίκαιο του ισχυροτέρου και της πλειοψηφίας όταν έχουμε να κάνουμε με στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα; (Θυμάμαι κάποτε να είμαι μέλος μιας θεατρικής ομάδας όπου κάπνιζε το 90%. Όταν παραπονέθηκα στον σκηνοθέτη –καπνιστής φυσικά και ο ίδιος– η απάντησή του ήταν να … αρχίσω και εγώ το κάπνισμα!).
Για καιρό σκεφτόμουν να δημιουργήσω αυτόν τον ιστότοπο, με σκοπό να φέρω κοντά τους μη καπνιστές, να δημιουργήσουμε μαζί εναλλακτικές λύσεις ζωής, γνωριμίας και διασκέδασης σε χώρους χωρίς καπνό. Υπήρξαν κάποια γεγονότα που το επιτάχυναν. Θυμάμαι π.χ. να έχω καλέσει σε ένα από τα πάρτι μου (όπου επιτρέπω στους καπνιστές να καπνίζουν μόνον έξω στον κήπο) έναν καθηγητή κοινωνιολογίας και μετά να με κατηγορεί για ρατσισμό και φασισμό επειδή του είπα ότι μπορεί να καπνίζει αν θέλει, αλλά μόνον στον κήπο! Ο φίλος του μάλιστα, με απείλησε ότι θα έφευγε από το πάρτι (ως ένδειξη αγανάκτησης φαίνεται για την κατάφωρη αδικία που υπέστη!). Τελικά δεν έφυγε. Ποιος ξέρει άραγε γιατί. Του άρεσε μήπως ο κόσμος που υπήρχε εκεί; Οι γυναίκες; Ποτέ δεν θα μάθω…
Μια άλλη φορά θυμάμαι να μπαίνω σε ένα ταξί με δύο φίλες μου και να ζητάω ευγενικά από τον οδηγό εάν μπορεί να μην καπνίσει για τη διαδρομή (10 λεπτών). Αυτός εκνευρίστηκε και μετά από λίγο μας έβγαλε με τον συμπαθή χαρακτηρισμό «Άει στο διάολο, καριόλια». Πάλι καλά που δεν μας ζήτησε να πληρώσουμε πριν μας διώξει!
Άλλο ένα γεγονός είναι όταν είχα πάει σε μια παρουσίαση ενός προτύπου για μεταφραστές στον ΕΛΟΤ (Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης). Πριν ξεκινήσει η επίσημη παρουσίαση είχαν όλοι μαζευτεί σε μια αίθουσα όπου φυσικά όλοι κάπνιζαν. Λέω δεν πειράζει, ας κάνω υπομονή, θα μπούμε στην αίθουσα παρουσίασης και θα ξενοιάσω. Αμ δε! Μπαίνοντας στην αίθουσα της παρουσίασης και ξεκινώντας την ομιλία βλέπω τον πρώτο ομιλητή να καπνίζει, καθώς και τους άλλους δύο. Λένε και κάτι στο στυλ «οι πιο πολλοί καπνίζουν άρα μπορείτε να καπνίζετε» και ξεκινάει ένα τρελό ντουμάνι. Εγώ πετάγομαι σε ένα σημείο και διαμαρτύρομαι. Ο υπεύθυνος της παρουσίασης ανάβει τα κλιματιστικά ως απάντηση. Το ντουμάνι βέβαια δεν επηρεάστηκε ούτε κατά 5% από τα κλιματιστικά… Όλοι με τη σειρά οι ομιλητές (σύνολο τρεις) πήραν το λόγο, και όλοι κάπνιζαν ακόμη και κατά τη διάρκεια της δικής τους παρουσίασης. Κατά τα άλλα αυτοί οι άνθρωποι υποδεικνύουν στους Έλληνες επαγγελματίες πώς θα υιοθετήσουν διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα στη μεθοδολογία της εργασίας τους και μάλιστα απαιτούν ιδιαίτερα υψηλά ποσά από επαγγελματίες μετριοτάτων εισοδημάτων όπως είναι η πλειονότητα των μεταφραστών στην Ελλάδα. (Δεν θα μιλήσω για το γελοίο των προτύπων τύπου ΕΛΟΤ για την παροχή τόσο περίπλοκων και εξειδικευμένων υπηρεσιών όπως η μετάφραση που μπορεί κανείς να έχει δέκα πτυχία και άλλα δέκα πρότυπα και να μην ξέρει την τύφλα του).
Σε τι άλλο να αναφερθώ; Στους γλυκύτατους ταξιτζήδες που ανάβουν τσιγάρο χωρίς καν να σε ρωτάνε; Στις δημόσιες υπηρεσίες; (Θυμάμαι μάλιστα ένα φαιδρό στο ΤΕΒΕ Παγκρατίου όπου υπήρχε μια ταμπέλα «Απαγορεύεται το κάπνισμα» και από κάτω, χειρόγραφα, «Μόνο για τους επισκέπτες»!). Στους τραπεζοϋπαλλήλους όπου πας να πάρεις τα λεφτά σου από το ταμείο και σου έρχεται ντουμάνι (Ευτυχώς από τότε που άρχισε να υφίσταται η ηλεκτρονική τραπεζική ήμουν από τους πρώτους πελάτες που γράφτηκαν); Στο λόμπι του Μεγάρου της Μουσικής; (χώρος πολιτισμού σου λένε μετά) Και να μη μιλήσουμε για τις γκαλερί… Παρεμπιπτόντως, από τις ελάχιστες φορές που είδα σε γκαλερί στην Ελλάδα να μην επιτρέπεται το κάπνισμα (παρά μόνο στο μπαλκόνι) είναι στην γκαλερί Cheap Art (μόνο όμως στο παράρτημα που είναι στου Ψυρρή, καθώς σε αυτό στα Εξάρχεια το ντουμάνι πάει σύννεφο!).
Το αστείο της όλης υπόθεσης είναι ότι το μοναδικό καλό για τους μη καπνιστές στην Ελλάδα έχει έρθει από την… Αμερική! Το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ίσως αξιόλογο σημείο αναφοράς στην Ελλάδα όπου απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα είναι η αλυσίδα καφέ Starbucks (το κακό είναι ωστόσο ότι κλείνουν νωρίς – τις 11 το βράδυ)! Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι μικρότεροι χώροι όπως εστιατόρια / καφέ οικολογικών οργανώσεων όπως αυτή της Πανεπιστημίου (δείτε εδώ εκτενέστερη λίστα ή προσθέστε δικά σας). Βέβαια και σε πολλά άλλα υποτίθεται ότι υπάρχουν χώροι μη καπνιστών οι οποίοι είτε καταπατούνται είτε είναι τελείως εικονικοί καθώς δίπλα σου θα έχεις σίγουρα τον χώρο των καπνιστών από τον οποίο δύσκολο να απαγορεύσεις την κίνηση του αέρα.
Να που τελικά κάτι καλό έρχεται από την Αμερική. Εδώ θα παρεκτραπώ για να αναφερθώ και την εμπειρία μου από ένα κομμουνιστικό συνέδριο στο οποίο είχα παρευρεθεί (υποτίθεται ότι οι κομμουνιστές κόπτονται πολύ περισσότερο για τα ανθρώπινα δικαιώματα) όπου απ’ ό,τι θυμάμαι το ίδιο ντουμάνι υπήρχε και εκεί όπως και σε κάθε άλλη μαζική εκδήλωση Ελλήνων. Για να μη μιλήσουμε για την κατά τα αλλά συμπαθέστατη και ευφυέστατη Λιάνα Κανέλλη, η οποία δεν έχει αφήσει παράθυρο αντουμάνιαστο στην ελληνική τηλεόραση. Τελικά για τον Έλληνα μη καπνιστή δεν υπάρχουν καν βιώσιμες πολιτικές επιλογές… (μήπως φίλοι αναγνώστες πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό;). Αν θέλετε πάντως να κάνετε κάτι, συνιστούμε να ξεκινήσετε με την εγγραφή σας στο φόρουμ. Ιδίως εάν ανήκετε σε κατηγορίες όπως ιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, κ.ά., η βοήθειά σας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Δείτε εδώ γιατί σας χρειαζόμαστε.
Εν κατακλείδι, από αυτόν τον λαό δεν θα με εξέπληττε εάν σε περίπτωση που ο Χριστός ξαναρχόταν στη Γη και επισκεπτόταν την Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που θα τον κέρναγαν θα ήταν τσιγάρο!
Για όσους ο τίτλος θυμίζει κάτι τον εμπνεύστηκα από την ποιητική συλλογή του
Γιάννη Πατίλη: Μη καπνιστής σε χώρα καπνιζόντων (Ποιήματα 1970-1980), Ύψιλον, 1982
Πολύ καλή η πρωτοβουλία σου να κάνεις σελίδα για αυτό το θέμα. Έλεος πλέον με τους καπνιστές! Και εγώ έχω ζήσει πολλά χρόνια εξωτερικό και η καταπάτηση του δικαιώματος να μην εισπνέω καπνό δεύτερο χέρι μου φαίνεται αδιανόητη. Στην Αμερική πάντως τους καπνιστές τους έχουν σαν μιασμένους-και αυτό άλλαξε σιγά σιγά με τα χρόνια, παλιά κάπνιζαν και εκεί πολύ
Κι εδώ θα αλλάξει — όχι με τα χρόνια, αλλά με τους αιώνες.
χα!χα!
δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια.. αιώνες πίσω η Ελλάδα
Και τι δεν θα’δινα να μπορούσα να ζήσω σε άλλη χώρα που σέβονται πραγματικά τους μη καπνιστές
Βρίσκω σωστό σε χώρους όπως εστιατόρια δημόσιες υπηρεσίες και taxi την απαγόρευση του καπνίσματος. Καλό θα ήταν βεβαια αν και πρακτικά ανέφικτο χωρισμός του χώρου πχ καφετεριες σε καπνίζοντες και μη! Τώρα σε μεγάλους χώρους με καλο εξαερισμό όπως club δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα «ντουμάνι».εγώ προσωπικά είμαι καπνιστής ζω στο βερολίνο εδώ και ένα χρόνο,μια πολύ που σέβεται τους μη καπνιστές, και δη με ενοχλεί, βλέπω όμως ότι η δουλειά σε επιχειρήσεις έχει μειωθεί αισθητά και ένας από τους λόγους είναι και το απαγορευτικό τον καπνιστών, είναι σπάσιμο να σηκώνεσαι και να βγαίνεις στο κρύο για να καπνίσεις,βεβαια υπάρχουν και πολλά “μαγιαζια” που χωρίζονται σε καπνίζοντες και μη οποτε εκεί το πρόβλημα φαίνεται να έχει λυθεί. Δεν το συζητώ για τις δημόσιες υπηρεσίες εκεί απαγορεύεται αυστηρά και δεν σηκώνει κουβέντα. Άσε που στην ελλάδα έχω δει και σε ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ να ανάβουν τσιγάρο, ξεφτίλα. Καλό είναι να εφαρμοστεί ο νομος και στη Ελλάδα, νομίζω πως ψηφίστηκε αλλα δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε.
Αγαπητέ Σπύρο,
Καλώς σας βρήκα εδώ στο φόρουμ και σε ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου για την πρωτοβουλία σου αυτή. Περιγράφεις την πραγματικότητα τόσο γλαφυρά αλλά και τόσο μελανά – ακριβώς όπως είναι! Έζησα και εργάστηκα στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, κυρίως στην Αγγλία, αλλά αυτό που βιώνω εδώ είναι μή συγκρίσημο! Στην Αγγλία πριν την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους δεν μπορούσες να σταθείς από τον καπνό του τσιγάρου, κυρίως σε χώρους διασκέδασης και εστίασης, οι pubs ήταν απαγορευμένοι χώροι για εμάς…. Αλλά όπως όλοι οι μή καπνιστές έτσι και εμείς κάναμε υπομονή γιατί η άλλη λύση που είχαμε και επιλέγαμε αρκετά συχνά, ήταν να μην πηγαίνουμε σε τέτοιους χώρους….
Όταν απαγορεύτηκε λοιπόν το κάπνισμά υπήρξε εντονότατη αντίδραση όχι μόνο από τους ιδιοκτήτες των pubs αλλά και από τις εταιρίες ζυθοποιίας – πώλησης μπύρας, lager όπως την λένε, με το επιχείρημα ότι θα μειωθεί το κέρδος τους γιατί οι πελάτες τους δεν θα πηγαίνουν πια στις pubs καθώς ο Άγγλος έχει συνδέσει την lager του με την απόλαυση του τσιγάρου ή πούρου του! Αδιανόητο να μην μπορείς να καπνίζεις στην τοπική σου pub! Η κυβέρνηση/κράτος όμως δεν έκανε πίσω αντιθέτως εφάρμοσε τον νόμο σε όλην την επικράτια με συνεχείς ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα. Να σημειώσω εδώ ότι η απαγόρευση του καπνίσματος νομοθετήθηκε μετά την προσπάθεια που έκαναν με νόμο που όριζε να περιοριστεί το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους οριοθετώντας τμήματα καπνιστών και μή σε αυτούς τους χώρους – και εφόσον διαπίστωσαν μέσα από έρευνες, στατιστικές μελέτες και κοινωνική διαβούλευση, ότι αυτό ο νόμος δεν έλυσε το πρόβλημα.
Το αποτέλεσμα της εφαρμογής του του νέου νόμου προέκυψε και πάλι μέσα από μελέτες και στατιστικά στοιχεία από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Όχι μόνο δεν έκλεισαν οι pubs από την μείωση των εσόδων τους, όχι μόνο δεν μειώθηκε η πώληση της lager αλλά αντιθέτως οι αιτήσεις για άδειες λειτουργείας pubs αυξήθηκαν όπως επίσης αυξήθηκαν τα κέρδη των εταιριών πώλησης μπύρας. Ο λόγος; Είναι απλός. Από την στιγμή που απαγορεύτηκε το κάπνισμα, άρχισαν να προσέρχονται στις pubs και οι μη καπνιστές και να καταναλώνουν περισσότερα ποτά μιας και παραμένουν στον χώρο πολύ περισσότερη ώρα, άρχισαν να προσέρχονται οικογένειες που όχι μόνο πίνουν αλλά και τρώγουν. Όμως και καπνιστές ωφελήθηκαν από αυτό το μέτρο γιατί με το να βγαίνουν έξω κάθε φορά που θέλουν να καπνίσουν έχουν μειώσει το κάπνισμα (από το να είναι ώρες συνεχώς με ένα τσιγάρο στο χέρι). Μεγάλη επίσης ωφέλεια οικονομική διαπιστώθηκε στο NHS (National Health System) το αντίστοιχο δικό μας ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) για όλους τους ευνόητους λόγους….Οι μόνοι που δεν ωφελήθηκαν είναι οι καπνοβιομηχανίες που είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται.
Αγαπητέ Σπύρο, δεν ανήκω σε κάποια από τις επαγγελματικές κατηγορίες που αναφέρεις στο μήνυμά σου των οποίων η βοήθεια όντως είναι πολύτιμη. Είμαι απλά πολίτης αυτής της χώρας που έχω περιορίσει σημαντικά την κοινωνική μου ζωή λόγω του καπνίσματος και που τα τελευταία χρόνια, στις τόσες δικαιολογίες και διάφορα άλλα που ακούει και ανέχεται, έχει προστεθεί το “… άσε μας κοπέλα μου, εδώ έχουμε κρίση και εσένα σε πειράζει το τσιγάρο, άμα σ’ αρέσει, αν δε σ΄αρέσει πήγαινε αλλού….” Θέλω λοιπόν να βοηθήσω τον σκοπό σου και να συνδράμω προς αυτόν για να ” δημιουργήσουμε μαζί εναλλακτικές λύσεις ζωής, γνωριμίας και διασκέδασης σε χώρους χωρίς καπνό”, όπως γράφεις.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Χρύσα Μπότου
Χρύσα, ευχαριστώ για το σχόλιο. Μόνο αν κάποιος είναι ενωμένος σε κάποιον σκοπό επέρχεται κοινωνική αλλαγή. Βλέπε για παράδειγμα τον ψήφο των γυναικών: κάποτε το θεωρούσαν αδιανόητο, τώρα είναι αδιανόητο να μη γίνεται.
Γεια σου Σπύρο,
Συμφωνώ και για αυτόν τον λόγο αποφάσισα να γίνω μέλος εδώ. Είδα ότι είχες οργανώσει συνάθροιση πριν από λίγες ημέρες, ελπίζω να πήγε καλά και εύχομαι να ξαναγίνει οπότε θα συμετάσχω κι εγώ.
Θα επισκέπτομαι συχνά αυτήν την αντικαπνιστική πύλη για να ενημερώνομαι για δραστηριότητες κτλ., και βέβαια όπου θα μπορούσα να φανώ χρήσιμη και ουσιαστική θα είναι χαρά και τιμή μου.
SMOKING IS A CRIME AGAINST HUMANITY!
THE TIME WILL COME WHEN ALL SMOKERS SHALL BE PUNISHED FOR THEIR HORRID CRIMES WHICH ARE EQUAL OR EVEN WORSE THAN ATROCITIES COMMITTED BY NAZIS!
Το έγκλημα δεν είναι ακριβώς αυτό των καπνιστών, αλλά των εταιρειών που προωθούν το κάπνισμα και των κρατών που τις ανέχονται. Οι καπνιστές είναι τα θύματα πολύ πριν να είναι οι θύτες…