Αντικαπνιστική εκστρατεία στους δημόσιους χώρους της Αθήνας
Καφές χωρίς τσιγάρο, δημόσιοι χώροι χωρίς καπνό, άκαπνοι που δεν… καπνίζονται από τα «φουγάρα»-θαμώνες μέσα στο ίδιο κατάστημα. Αυτή θα μπορούσε να είναι η εικόνα που προσδοκούν να επικρατήσει στην Αθήνα το υπουργείο Υγείας και ο Δήμος Αθηναίων ως αποτέλεσμα της συντονισμένης αντικαπνιστικής προσπάθειας που ξεκινούν.
Η ενίσχυση των ελέγχων για την αποτροπή του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και η προσπάθεια για την ουσιαστική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης είχαν την Τρίτη η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης. Πάντως, η συνεργασία των δύο πλευρών θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, με προτεραιότητα την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους οίκους ανοχής.
Όσον αφορά τον έλεγχο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, υφυπουργός και δήμαρχος έθεσαν ως πρόσθετη δυσκολία την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, παρά τα πενιχρά, όπως σημείωσε η κυρία Μακρή, αποτελέσματα στο ζήτημα αυτό. Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι από τη στιγμή που καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, η αρμοδιότητα του ελέγχου έχει περιέλθει πλέον στην ΕΛ.ΑΣ., «στο χέρι της οποίας είναι να φανεί αποτελεσματικότερη».
Συμφωνήθηκε και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων να συνεργασθούν ώστε να ενημερώνουν, να προλαμβάνουν και «να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους που προσβάλει τη χώρα αλλά και πρωτίστως πλήττει τη δημόσια υγεία» επεσήμανε η κυρία Μακρή.
Η προσπάθεια αυτή στοχεύει, παράλληλα, σε μια εκστρατεία θετικής ενημέρωσης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, προασπίζεται τη δημόσια υγεία και «τερματίζει την κακώς νοούμενη συνένοχη μεταξύ καταστηματαρχών και θαμώνων, η οποία πλήττει τους πιο αδύναμους, αυτούς που ουσιαστικά δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν, ενώ υποφέρουν από το κάπνισμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους δημόσιους χώρους γενικότερα».
Ο προβληματισμός που υπάρχει αφορά εκτός άλλων τον σχεδιασμό των δράσεων, με δεδομένο ότι η Αστυνομία έχει αυξημένες αρμοδιότητες. «Δεν χρειάζεται στρατός υπό την έννοια της πολυάριθμης επιλογής προσώπων. Χρειάζεται σύστημα, προσπάθεια και συνέπεια. Σε αυτό είμαστε απολύτως σύμφωνοι και οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες θα βρουν τις λεπτομέρειες για το πώς θα συνεργαστούν οι δύο υπηρεσίες» υπογράμμισε η κυρία Μακρή.
Και προαναγγέλλοντας επέκταση της συνεργασίας Δήμου Αθηναίων – υπουργείου Υγείας πρόσθεσε: «Θα ανταποδώσω την επίσκεψη στον δήμαρχο. Το επόμενο θέμα στο οποίο θα συνεργαστούμε αφορά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για του οίκους ανοχής».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ