Αυστρία: Ο αντικαγκελάριος υπεραμύνεται του ελεύθερου καπνίσματος στην εστίαση
Αδιαφορώντας για το πρωτοφανές «ρεκόρ» των εκατοντάδων χιλιάδων δηλώσεων υποστήριξης από πλευράς πολιτών για απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος στην Αυστρία -με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να καταργήσει τον σχετικό νόμο, ο οποίος από την 1η Μαΐου θα απαγόρευε το κάπνισμα στην εστίαση.
Ταυτόχρονα ο Στράχε -ο οποίος εμφανίζεται υπέρμαχος της «άμεσης δημοκρατίας» και των τακτικών δημοψηφισμάτων για κάθε τι το επιστητό- απέρριψε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος τουλάχιστον μέχρι το 2021, παραπέμποντας στο κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, πριν την ορκωμοσία της κυβέρνησής τους στις 18 Δεκεμβρίου.
Ο ίδιος διατεινόταν, επιπλέον, πως το 2015 περίπου 500.000 πολίτες είχαν υπογράψει «ψήφισμα» υπέρ του καπνίσματος στην εστίαση, όμως στην επίσημη ιστοσελίδα της αυστριακής Βουλής αναφέρεται πως το εν λόγω «ψήφισμα» -που δεν μπορεί να συγκριθεί με την επίσημη συγκέντρωση υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος- εμφανίζονται να έχουν υπογράψει μόλις 589 άτομα.
Μέχρι σήμερα Τετάρτη, και στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου και της Οργάνωσης Βοήθειας Καρκινοπαθών, είχαν καταφθάσει στο αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών πάνω από 270.000 «δηλώσεις υποστήριξης», αντί των απαιτούμενων 8.401, για τη δρομολόγηση άτυπου δημοψηφίσματος με τη συγκέντρωση υπογραφών εναντίον της κατάργησης από την κυβέρνηση, του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση.
Η απαγόρευση προβλέπεται σε νόμο που είχε ψηφιστεί το 2015 με μεγάλη πλειοψηφία από την αυστριακή Βουλή και τον οποίο είχε υπερψηφίσει τότε το Λαϊκό Κόμμα του νυν καγκελάριου και τότε υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, νόμο ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2018.
Οι 8.401 «δηλώσεις υποστήριξης» είναι απαραίτητες για να προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών στον καθορισμό της εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας θα είναι δυνατή η υπογραφή από τους πολίτες στους δήμους και κοινότητες του αιτήματος για την ενασχόληση της αυστριακής Βουλής με το θέμα, ενώ ήδη μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες πάνω από 468.222 Αυστριακοί υποστήριξαν “online” σχετικό αίτημα στο Διαδίκτυο.
Για να μεταφερθεί το θέμα στη Βουλή, ο αριθμός αυτών των υπογραφών που θα συγκεντρωθούν επίσημα σε μία εβδομάδα θα πρέπει να ξεπερνά της 100.000, και στη βάση αυτή, με πλειοψηφία της, η Βουλή θα μπορεί ενδεχόμενα να αποφασίσει τη διενέργεια δεσμευτικού δημοψηφίσματος κατά της μεθοδευμένης από την κυβέρνηση άρσης της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τους για το σχηματισμό της κυβέρνησης, το Λαϊκό Κόμμα, υποχωρώντας στις σχετικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε συμφωνήσει στις 11 Δεκεμβρίου – και είχε αποδεχθεί στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα- την κατάργηση του νόμου για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, αλλά και από οργανώσεις πολιτών. Σημειώνεται ότι από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, οι Ελεύθεροι έθεταν ως έναν από τους όρους για τη συμμετοχή τους στη μελλοντική κυβέρνηση, ακριβώς αυτή την κατάργηση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση.
Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της “Πρωτοβουλίας Γιατρών και Γιατρών Περιβάλλοντος”, Μάνφρεντ Νοϊμπέργκερ, «ο καγκελάριος (Σεμπάστιαν Κουρτς) υποσχόταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι θα υποστηρίξει την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση και τώρα αθετεί τον λόγο του και τάσσεται εναντίον των ψηφοφόρων του, οι οποίοι σε ποσοστό 85 % δεν είναι καπνιστές».
Ο ίδιος επισήμανε επίσης πως τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για άρση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, αποτελούν ένα «διεθνές φιάσκο» και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει πολύ καλά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ