Η διακοπή καπνίσματος ωφελεί σημαντικά τους ασθματικούς ασθενείς
Τη σημασία της διακοπής καπνίσματος για την υγεία των ασθματικών ασθενών μελέτησαν εκτενώς επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γλασκώβης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων σε ασθενείς με άσθμα, σε περίπου 2 μήνες από τη μέρα της έναρξης της διακοπής κατά 15%. Ο λόγος είναι ότι καθαρίζει ο οργανισμός από τα φλέγματα που του προκαλούσαν στένωση του αυλού στις αναπνευστικές οδούς. Αυτό έκανε τον ασθματικό καπνιστή να έχει δύσπνοια, να βήχει συνεχόμενα και να βγάζει αυτά τα αντιαισθητικά φλέγματα.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος πάνω από 20 ασθενείς με άσθμα και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι από την 1η κιόλας εβδομάδα διακοπής του καπνίσματος είχαν σημαντική βελτίωση στον οργανισμό τους απ’ ό,τι όταν λάμβαναν θεραπεία αντιφλεγμονωδών.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με άσθμα που κάπνιζαν πολύ είχαν πολύ αυξημένα ουδετερόφιλα λευκά αιμοσφαίρια, γεγονός που επέφερε αύξηση των φλεγμονών στον οργανισμό.
Να σημειωθεί ότι βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έχουν τα λευκά αιμοσφαίρια, που κυκλοφορούν στο αίμα περιλαμβάνουν τα ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα ηωσινόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα βασεόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα μονοπύρηνα, τα λεμφοκύτταρα, τα πλασματοκύτταρα.
Tα ουδετερόφιλα διακρίνονται για τον δίλοβο-πολύλοβο πυρήνα τους και το μεγάλο αριθμό κοκκίων στο κυτταρόπλασμά τους. Παράγονται στο μυελό των οστών και περιέχουν αφθονία ενζύμων. Έχουν την ικανότητα, εάν χρειαστεί, να διαπηδήσουν τους πόρους του αιμοφόρου αγγείου και να μεταναστεύσουν στην περιοχή της βλάβης, όπου με το μηχανισμό της φαγοκυττάρωσης καταστρέφουν τα βλαπτικά κύτταρα. Κάθε ιστική βλάβη προάγει την παραγωγή και απελευθέρωση ουδετεροφίλων. Σε συνθήκες φλεγμονής, ένας μεγάλος αριθμός ουδετεροφίλων απελευθερώνεται στην κυκλοφορία. Έτσι ο κλασικός παράγοντας που προκαλεί αύξηση των ουδετεροφίλων είναι τα παθογόνα μικρόβια και γενικότερα οι φλεγμονές.
Με την έναρξη της διακοπής του καπνίσματος, οι ασθενείς αυτοί παρατηρήθηκε ότι είχαν άμεσα μειωμένα ουδετερόφιλα και αυτό συνέβαλε στην καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων τους.
Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι είναι πολύ πιθανό και οι μη ασθματικοί καπνιστές να έχουν άμεσα βελτιωμένη αναπνευστική λειτουργία αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι το κάπνισμα συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάποια χρόνια αποφρακτική νόσο όπως είναι το άσθμα, η βρογχίτιδα κ.α. κατά 10 φορές τουλάχιστον.
http://www.naftemporiki.gr/story/1305484/i-diakopi-kapnismatos-ofelei-simantika-tous-asthmatikous-astheneis