Πότε αρχίζουν οι αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία
Διαψεύδεται η πεποίθηση των καπνιστών ότι οι αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία τους εμφανίζονται μετά από χρόνια καπνίσματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Cognitive Psychology.
Επιστημονική ομάδα ζήτησε από μια ομάδα 172 ενηλίκων καπνιστών, 18-35 ετών να εκτιμήσουν πόσα χρόνια θα χρειαζόταν ένας 18χρονος που καπνίζει 10 τσιγάρα την ημέρα να εκδηλώσει διάφορα προβλήματα υγείας.
Οι μη καπνιστές απάντησαν ότι τα ηπιότερα προβλήματα, όπως δύσπνοια, ουλίτιδα και πονόλαιμος, θα εμφανίζονταν εντός ενός έως πέντε χρόνια. Οι καπνιστές προέβλεψαν ότι θα χρειάζονταν πέντε έως δέκα χρόνια μέχρι να εμφανιστούν οι προαναφερόμενες καταστάσεις.
Όμοιες διαφοροποιήσεις εμφανίστηκαν και σε ότι αφορά σοβαρότερες παθήσεθς, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, το εμφύσημα και η καρδιακή νόσος, που εκδηλώνονται μακροπρόθεσμα.
Οι μη καπνιστές εκτίμησαν ότι οι σοβαρές αυτές παθήσεις θα εμφανίζονταν μετά από 20-25 χρόνια καπνίσματος, ενώ οι καπνιστές είπαν ότι θα χρειάζονταν 30 χρόνια ή και περισσότερο για να εμφανιστούν.
«Το θέμα δεν είναι πιο κάνει σωστή ή λάθος εκτίμηση. Το σημαντικό είναι ότι οι καπνιστές πιστεύουν ότι το κάπνισμα δεν τους επηρεάζει άμεσα, συγκριτικά με τους μη καπνιστές», σχολιάζει συγγραφέας της μελέτης Δρ Λούκα Πανκανι, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μπικοκκα του Μιλάνο.
Και συμπληρώνει ότι, «ο χρόνος που θα εκδηλωθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, φυσικά και διαφέρουν από άτομο σε άτομο, διότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και τα γονίδια».
Σύμφωνα με τον Δρ Πανκακι, σπάνια οι άνθρωποι σκέφτονται πως θα είναι στο μέλλον η υγεία τους όταν αρχίζουν το κάπνισμα. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμα και όταν νεαρά άτομα καλούνται να σκεφτούν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου, τείνουν να τις σκέφτονται σαν κάτι που θα συμβεί στο απώτερο μέλλον. Αυτό εν μέρει αποδίδεται στην λεγόμενη ‘γνωστική ασυμφωνία’. Όταν οι άνθρωποι ενεργούν με τρόπο αντίθετο προς τις αντιλήψεις τους, αυτό τους κάνει να αισθάνονται άσχημα. Έτσι επιχειρούν να αλλάξουν πεποιθήσεις, αποφασίζοντας για παράδειγμα ότι οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος δεν θα συμβούν παρά μόνο μετά από πολλά-πολλά χρόνια. Οι καπνιστές επίσης προτιμούν να έχουν στο μυαλό τους τους άλλους καπνιστές που ενώ καπνίζουν πολλά χρόνια δεν έχουν προβλήματα υγείας, και να τους θεωρούν ως καθησυχαστικά παραδείγματα. Αλλά το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το τακτικό κάπνισμα κάνει κακό στον οργανισμό την ώρα που συμβαίνει και όχι στο απώτερο μέλλον», καταλήγει.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr