Το τσιγάρο και το αλκοόλ «δηλητηριάζουν» τους εφήβους
Από την εφηβεία ξεκινούν τις κακές συνήθειες τα ελληνόπουλα: το 36,9% των 15χρονων παραδέχεται ότι έχει καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του, εκ των οποίων ένας στους τρεις ανάβει τσιγάρο καθημερινά.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι έφηβοι κάνουν την… επανάστασή τους και μέσω της κατανάλωσης αλκοόλ.
Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), ρώτησαν 4.141 μαθητές ηλικίας 11, 13 και 15 ετών σχετικά με τη συχνότητα και τη βαρύτητα χρήσης καπνού, οινοπνευματωδών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά.
Τσιγάρο έχει βάλει στο στόμα του και ένας στους εφτά 13χρονους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει σημαντικά στους μαθητές ηλικίας 11 ετών – μόλις το 1,6% έχει δοκιμάσει καπνό.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι μαθητές του Γυμνασίου πειραματίζονται και με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ειδικότερα, το 16,6% των 15χρονων έχει…ατμίσει έστω και μία φορά στη ζωή του, με τα αγόρια να εμφανίζονται πιο περίεργα από τα κορίτσια.
Προτιμούν μπύρα και βαριά ποτά
Τουλάχιστον τρία ποτά καταναλώνει ένας στους τρεις εφήβους όταν βγαίνει έξω. Έτσι εξηγείται ότι το 20,6% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα έχει τουλάχιστον ένα περιστατικό μέθης στη ζωή του.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η κατανάλωση μέθης αυξάνεται με την ηλικία- έτσι για παράδειγμα, ενώ το 86,1% των 15χρονων έχει παραγγείλει ποτό έστω και μία φορά στ ζωή του, το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 18,6% όταν η ίδια ερώτηση απευθύνεται στους 11χρονους.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη οι 15χρονοι προτιμούν τη μπύρα (27,1%), τα ισχυρά ποτά (21,9%) και το κρασί (19,5%).
Τα καλά νέα είναι ωστόσο, ότι από το 2010 στο 2014 μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό των εφήβων που ανέφερε πρόσφατη κατανάλωση αλκοόλ: Από 41,5% σε 30%.
Κάνναβη
Ένας στους δέκα εφήβους ηλικίας 15 ετών (9,6%) ανέφερε ότι είχε κάνει χρήση κάνναβης έστω και μία φορά στη ζωή.
Μεταξύ των 15χρονων που ανέφεραν το 2014 χρήση κάνναβης έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή, οι περισσότεροι (7,6%) χρησιμοποίησαν την ουσία στη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών πριν από την έρευνα, ενώ σχεδόν οι μισοί (4, 9 %) είχαν κάνει χρήση τον τελευταίο μήνα.
Από ό,τι φαίνεται τα αγόρια είναι πιο επιρρεπή στις εξαρτησιογόνες ουσίες, καθώς παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά πρόσφατης χρήσης καθώς και επανάληψης της χρήσης συγκριτικά με τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας.
Σημειώνεται ότι η «Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Health behaviour is school-aged children», υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Newsroom ΔΟΛ