Αντικαπνιστικό ιατρείο στην Κομοτηνή!
Για όσους θελήσουν με την στήριξη του κέντρου να κόψουν την εξάρτηση του τσιγάρου, εντελώς δωρεάν.
Ο νέος διευθυντής πνευμονολογίας καθηγητής της ιατρικής Γεώργιος
Πατλάκας, προχωρά σε βρογχοσκοπήσεις, τεστ αλλεργίας και
χημειοθεραπείες σε όσους τις έχουν ανάγκη, ενώ ετοιμάζει τους επόμενους
μήνες το εργαστήριο ύπνου.
Αντικαπνιστικό ιατρείο στην Κομοτηνή!Εδώ και δύο μήνες ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διευθυντής πνευμονολογίας του Σισμανόγλειου νοσοκομείου Κομοτηνής ο κ. Γεώργιος Πατλάκας, ο οποίος ήταν καθηγητής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Θράκης, στην γειτονική Αλεξανδρούπολη και πλέον ανήκει στο επιστημονικό και ιατρικό δυναμικό του δικού μας νοσοκομείου.
Η επικοινωνία μαζί του μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το νέο αντικαπνιστικό ιατρείο, αλλά και για την στελέχωση και δράση της πνευμονολογικής κλινικής που έχει αυξημένο ρόλο στο νομό μας. Ήδη στην γειτονική Αλεξανδρούπολη ο κ. Πατλάκας είχε βάλει την σφραγίδα του σε δεκάδες δραστηριότητες και το ανάλογο θα κάνει εδώ.
«Με την ανάληψη των καθηκόντων εδώ ευελπιστώ να βοηθήσουμε πραγματικά το νομό ο οποίος έχει πολύ γνωστά προβλήματα και φυματίωσης. Ο κ. Μουστάκας έκανε πολύ καλή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια, βέβαια τώρα τα τμήματα που θα αναπτυχθούν θα είναι πολλά και διάφορα. Αρχικά να γνωρίζει ο κόσμος ότι δουλεύουν δύο φορές την εβδομάδα εξωτερικά ιατρεία Τρίτη και Πέμπτη με ραντεβού για όσους ασθενείς θέλουν να δουν πνευμονολόγο αν έχουν προβλήματα.
Κάθε Τετάρτη θα γίνονται βρογχοσκοπήσεις, χημειοθεραπείες για ασθενείς που πάσχουν από νεοπλασματικές παθήσεις των πνευμόνων. Δημιουργούμε το αντικαπνιστικό ιατρείο το οποίο θα το κάνουμε κάθε Παρασκευή γι’ αυτούς που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα και να τους βοήσουμε, γιατί είναι σημαντικό και αυτό.
Ήδη τώρα είμαι στην διαπραγμάτευση κάθε Δευτέρα να λειτουργεί κι ένα αλλεργειολογικό εργαστήριο για παθήσεις αλλεργικές. Θα κάνουμε τεστ αλλεργίας και απευαισθητοποιήσεις ενδεχομένως ανθρώπων που έχουν αλλεργικό άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Αυτά σε πρώτη φάση και νομίζω είναι αρκετά ήδη, είμαστε στους τρεις μήνες και πιστεύω ότι ήδη άρχισαν να λειτουργούν τα περισσότερα. Στους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε να βάλουμε και άλλα όπως το εργαστήριο ύπνου.
Χαιρόμαστε κ. διευθυντά γιατί βλέπουμε να βάζετε πάρα πολύ ψηλά τον πήχη. Έχετε ανθρώπινο δυναμικό να στηρίξετε αυτές τις πρωτοβουλίες;
-Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι αυτά τα λειτουργούσα στην Αλεξανδρούπολη τόσα χρόνια και τώρα ήρθε ένας συνάδελφος επικουρικός, η αλήθεια είναι ότι είμαι μόνος προς το παρόν. Η διοίκηση υποσχέθηκε ότι πραγματικά θα βοηθήσει και βλέπω ότι πραγματικά βοηθάει, δηλαδή ό,τι ζήτησα, ό,τι περνάει από το χέρι τους το κάνουν, άρα αν έρθει ακόμη ένας συνάδελφος πνευμονολόγος, νομίζω ότι αυτά θα λειτουργήσουν με καλές συνθήκες και βεβαίως η προοπτική είναι κάποια στιγμή να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε μία κλινική, γιατί τα προβλήματα της περιοχής είναι πάρα πολύ μεγάλα και χρειάζεται να αναπτυχθεί και μία κλινική για να μπορούν να αντιμετωπίζονται ασθενείς εδώ και να μην πηγαίνουν Αλεξανδρούπολη ή στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ήθελα να μας πείτε την μέθοδο που σκέφτεστε να εφαρμόσετε στο νοσοκομείο Κομοτηνής και μου φαίνεται ότι είναι η μέθοδος του ραντεβού;
-Ναι. Τα ιατρεία είναι καλά να γίνονται αυστηρά με συγκεκριμένο αριθμό ραντεβού για να μπορούν οι γιατροί, τουλάχιστον αυτοί που θέλουν, να εξετάζουν πολύ σωστά τους αρρώστους. Δηλαδή το ζητούμενο δεν είναι να δει ένας γιατρός 30 άτομα την ημέρα, το θέμα είναι να δει 15-20 άτομα, αλλά πραγματικά να τους εξετάσει καλά, να τους δώσει λύσεις για να μπορέσουν να έχουν μία καλή ιατρική φροντίδα και διάγνωση. Γιατί αλλιώς βλέποντας 30 άτομα την ημέρα δεν μπορεί ένας γιατρός εκ των πραγμάτων να τους εξετάσει αξιοπρεπώς και να τους δώσει μία σωστή διάγνωση.
Βάζετε μία πολύ σημαντική λέξη στην κουβέντα μας, την λέξη αξιοπρέπεια, κάτι που λείπει από τα δημόσια νοσοκομεία…
-Ναι νομίζω ότι αυτό είναι το αυτονόητο. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ να εξεταστούν έχουν τα δικαιώματά τους, σαν ασθενείς πρέπει να εξεταστούν από το σύστημα, από τους γιατρούς αξιοπρεπώς, να τους φερθούμε σωστά, να μην τους φερόμαστε άσχημα και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του νοσοκομείου να τους δώσουμε και τις ιατρικές απαντήσεις που χρειάζονται μέσα στα πλαίσια του νοσοκομείου. Άρα πραγματικά και στη νοσηλεία τους και στην εξέταση στα ιατρεία πρέπει να τους φερόμαστε σωστά και να τους φερόμαστε αξιοπρεπώς.
Επειδή θέλω να επιμείνω στο αντικαπνιστικό κέντρο, αυτό σημαίνει ότι αν απευθυνθεί κάποιος σε εσάς, εννοείται ότι δωρεάν θα έχει όλη αυτή την κάλυψη και ότι θα το κόψει σίγουρα το τσιγάρο;
-Όποιος έρχεται στο νοσοκομείο, οι υπηρεσίες όλες είναι δωρεάν. Δεν πρέπει να πληρώνει τίποτα και κανένας. Για το αντικαπνιστικό ιατρείο υπάρχουν διεθνώς πλέον αναγνωρισμένα τα ιατρεία αυτά, εξετάζουν ασθενείς, η πιθανότητα να το κόψει κανείς από μόνος του είναι 3%, με το αντικαπνιστικό είναι γύρω στο 30%.
Θεωρείται ασθενής ο καπνιστής;
-Βεβαίως. Σύμφωνα με το αμερικάνικο σύστημα υγείας ο ασθενής είναι ασθενής, είναι εξαρτημένος, η εξάρτηση του καπνίσματος είναι μεγαλύτερη από την εξάρτηση της κοκαΐνης, οπότε έχουν κανονική εξάρτηση. Γι’ αυτό τα ιατρεία αυτά μπορούν να τους προσφέρουν υποστήριξη ψυχολογική, φαρμακευτική υποστήριξη ή υποκατάστατα νικοτίνης για να μπορέσουν να το κόψουν.
Βεβαίως βασική προϋπόθεση είναι η δική του θέληση, αλλά τα ποσοστά αυξάνονται από 3% περίπου στο 30%». Πραγματικά θεωρείται μια καλή μεταγραφή η παρουσία του κ. Γεώργιου Πατλάκα και θα πρέπει να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για να δουλέψει με υψηλούς όρους και την διάθεση που τον διακρίνει, αναβαθμίζοντας το πνευμονολογικό σε κλινική.
Παρασκευή, 27.1.2006
xronos.gr – Μελαχροινή Μαρτίδου