29 Σεπτεμβρίου, 2011
Η καπνοβιομηχανία «συγκάλυψε το ραδιενεργό κίνδυνο των τσιγάρων»
Για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, οι καπνοβιομηχανίες γνώριζαν για τον κίνδυνο καρκίνου που εγκυμονούν τα ραδιενεργά ισότοπα στον καπνό, απέκρυψαν όμως σκόπιμα τα στοιχεία, καταλήγει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.
Εξετάζοντας εσωτερικά έγγραφα της βιομηχανίας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν το 1998 στο πλαίσιο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι εταιρείες γνώριζαν από το 1959 για την ύπαρξη ραδιενεργού πολώνιου-210, ενός ισοτόπου που υπάρχει φυσικά στο έδαφος αλλά και στα λιπάσματα.
«Γνώριζαν ότι ο καπνός των τσιγάρων είναι ραδιενεργός και μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καρκίνο, σκόπιμα όμως κράτησαν κρυφά αυτά τα στοιχεία» αναφέρει ο Χράιρ Καραγκουζιάν, καθηγητής Καρδιολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nicotine & Tobacco Research.
Ανήσυχες για τις επιπτώσεις του πολώνιου-210, οι καπνοβιομηχανίες ξεκίνησαν να μελετούν εις βάθος το θέμα μετά το 1960. Τα εσωτερικά έγγραφα των εταιρειών επέτρεψαν μάλιστα στους ερευνητές να εκτιμήσουν τον κίνδυνο για τους καπνιστές όπως τον είχαν υπολογίσει τότε οι εταιρείες: 120 με 138 επιπλέον θάνατοι ανά 1.000 καπνιστές ανά 25 χρόνια.
Το πολώνιο-210 συσσωρεύεται σε «θερμά σημεία» στους βρόγχους των καπνιστών, αντί να απλώνεται ομοιόμορφα στην επιφάνειά τους. Εκεί, διασπάται εκπέμποντας σωματίδια άλφα, δηλαδή πυρήνες υδρογόνου που μπορούν να προκαλούν γενετικές και άλλες βλάβες στα κύτταρα.
Και ο βομβαρδισμός των κυττάρων με σωματίδια α έρχεται να προστεθεί στην καρκινογόνο δράση του βενζόλιου και άλλων τοξικών ουσιών του καπνού.
Προηγούμενες μελέτες σε νεκρούς καπνιστές είχαν μάλιστα δείξει ότι οι καρκινικοί όγκοι εμφανίζονται συνήθως σε αυτά τα «θερμά σημεία».
Παρά τις ενδείξεις για κίνδυνο καρκινογένεσης, επισημαίνει η νέα μελέτη, οι καπνοβιομηχανίες αρνήθηκαν να υιοθετήσουν μεθόδους για την απομάκρυνση του πολώνιου-210 από τον καπνό. Η νεότερη από αυτές τις τεχνικές, που ανακαλύφθηκε το 1980, ξέπλενε τον καπνό με οξέα.
«Η βιομηχανία ανησυχούσε ότι το όξινο μέσο θα προκαλούσε ιονισμό της νικοτίνης, καθιστώντας πιο δύσκολη την απορρόφησή της στους εγκεφάλους των καπνιστών» γράφουν οι ερευνητές.
in.gr – 28/9/2011