Καταγγελίες για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου

Χιλιάδες καταγγελίες για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου έχει λάβει η γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισμα 1142, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) .

Έως τις 9 Φεβρουαρίου η γραμμή δέχθηκε 15.356 καταγγελίες: από αυτές, οι 13.124 αφορούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι 1.189 κλειστούς χώρους δημόσιου τομέα, οι 741 κλειστούς χώρους ιδιωτικού τομέα και οι 302 άλλους χώρους (αεροδρόμια, σταθμούς, κ.λπ.)
Το 44,9% των καταγγελιών αφορούν στην Αττική και το 19,6% στην κεντρική Μακεδονία.
Από τις 1.189 καταγγελίες για εργασιακούς χώρους του δημόσιου τομέα, όπου παραβιάζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, οι 462 έγιναν για δημόσιες υπηρεσίες, οι 219 για νοσοκομεία και φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, οι 201 για εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι 170 για νομαρχίες, δήμους και περιφέρειες, οι 54 για υπουργεία, οι 51 για αστυνομικά τμήματα και οι 32 για δημόσιες τράπεζες.
Από τις 741 καταγγελίες για εργασιακούς χώρους ιδιωτικού τομέα, οι 584 έγιναν για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου σε εταιρείες και καταστήματα. 
Οι 36 έγιναν για ιδιωτικά σχολεία, οι 28 για τράπεζες, από 25 για ιδιωτικά νοσοκομεία-ιατρεία, και γραφεία της ΔΕΗ, από 14 για ιδιωτικά κανάλια και ξενοδοχεία, 10 για εμπορικά κέντρα και 5 καταγγελίες για περίπτερα.
Οι 302 καταγγελίες για διάφορους άλλους δημόσιους χώρους αφορούν, 113 κλειστούς χώρους εμπορικών κέντρων, 82 μέσα μαζικής μεταφοράς, ΤΑΧΙ, 35 σε αίθουσες δεξιώσεων, 29 σε χώρους αναμονής και 24 στο αεροδρόμιο.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος η γραμμή καταγράφει τα προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή του νόμου καθώς και τις καταγγελίες για παραβάσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε εργασιακούς χώρους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. 
Η πλειοψηφία των κλήσεων αφορά ενημέρωση για το νόμο, τις δυνατότητες υποστήριξης και το δίκτυο διακοπής καπνίσματος, τις κυρώσεις που προβλέπονται και τις διαδικασίες ελέγχων.
Όλες οι καταγγελίες διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες πραγματοποιούν τους ελέγχους. 
Κάθε Δευτέρα η γραμμή καταγράφει όλα τα στοιχεία των ελέγχων από 221 ελεγκτικούς φορείς (δημοτικές αστυνομίες και διευθύνσεις υγείας) και εκδίδει σχετική αναφορά ελέγχων.
15 Φεβ. 2011, Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
One Comment

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.