Απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους από τον Ιούνιο 2002

Την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, στους
χώρους εργασίας και στα σχολεία, από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και
την απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού σε υπαίθριους χώρους
και στον κινηματογράφο, από την 1/1/2003, ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο
υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος.



Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αντικαπνιστική εκστρατεία, που στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καπνιστών, αλλά και την προφύλαξη των μη καπνιστών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ενεργοποιείται άμεσα η παλιότερη υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως είναι οι χώροι εργασίας, οι αίθουσες αναμονής σε υπηρεσίες, στα αεροδρόμια, ή σε σταθμούς, και οι αίθουσες συνεδριάσεων.

Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα απαγορευθεί το κάπνισμα στο χώρο των σχολείων, εκτός ειδικών καπνιστηρίων για τους διδάσκοντες, θα εφαρμοστεί αντικαπνιστική εκστρατεία στα σχολεία, και θα εντατικοποιηθεί το πρόγραμμα υγείας σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Επίσης, από την Πρωτοχρονιά του 2003, θα απαγορευθούν οι διαφημίσεις προϊόντων καπνού σε υπαίθριους χώρους και η προβολή τους σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο κ. Παπαδόπουλος αιτιολόγησε τις αποφάσεις αυτές, τονίζοντας ότι το κάπνισμα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την υγεία, και ότι αποτελεί τη βασική αιτία θανάτων παγκοσμίως. Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σύμφωνα με τα οποία τέσσερα εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, κάθε χρόνο, από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.

«Ο αριθμός αυτός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο» παρατήρησε ο υπουργός Υγείας. Σημείωσε ότι 100 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τον 20ο αιώνα και κατά τον 21ο αιώνα, οι θάνατοι, από νοσήματα που σχετίζονται με τον καπνό, αναμένεται να αγγίξουν το ένα δισεκατομμύριο.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ακόμα, ότι οι 4.000 τοξικές ουσίες, που περιέχονται στο τσιγάρο, ευθύνονται για τις τρεις πιο θανατηφόρες νόσους: τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καθώς και για πολλές μορφές καρκίνου.

news.in.gr – 30/05/02 

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.