Διαφημίσεις προϊόντων καπνού στους δρόμους

Ένας από τους πιο συγκροτημένους Έλληνες δημοσιογράφους, και από τους λίγους διαβασμένους σε συγκεκριμένο αντικείμενο βουλευτές, ο συνάδελφος μου Άρης Σταθάκης, έχει ήδη κάνει γνωστή την απόφαση του να μην «εκτεθεί» και πάλι στις προσεχείς εκλογές.

Διότι αισθάνεται ότι δεν μπορεί τελικά να προσφέρει ως βουλευτής περισσότερο από όσα μπορούσε να κάνει ως δημοσιογράφος, στο αντικείμενο που άριστα κατέχει: Την ασφαλή διακίνηση των πολιτών με τα τροχοφόρα. Μια από τις αιτίες της βαθύτατης απογοήτευσής του ήταν και η κραυγαλέα αδυναμία του πολιτικού κόσμου να επιβάλει τον σεβασμό των διεθνών κανόνων, ως προς το πόσο πρέπει να απέχουν οι διαφημιστικές πινακίδες, αυτές στις οποίες μετά από «μοιραία πρόσκρουση» έχουν χάσει τη ζωή τους τόσοι οδηγοί και συνεπιβάτες αυτοκινήτων, από κάθε οδικό άξονα. Διότι «τα λεφτά είναι πολλά, Άρη». Και οι διαπλοκές ισχυρότατες.
Τελευταίο δείγμα της δύναμης αυτού του «λόμπι» συμφερόντων είναι το πώς τελικά κατάπιε ο γλαφυρά παριστάμενος στο σκίτσο της κ. Έφης, πολέμαρχος της αντικαπνιστικής εκστρατείας κ. Αβραμόπουλος, μια απαγόρευση που υπήρχε στο αρχικό σχέδιο νόμου του.
Αρχικώς λοιπόν απαγορεύονταν οι διαφημίσεις προϊόντων καπνού σε υπαίθριους χώρους. Αλλά αναγκάσθηκε να «κάνει γαργάρα» τη διάταξη όταν από δύο κανάλια, οι ιδιοκτήτες των οποίων συνδέονται, άμεσα ο ένας και έμμεσα ο άλλος, με εταιρίες που εκμεταλλεύονται χιλιάδες τέτοιες διαφημιστικές πινακίδες σε όλη τη χώρα, άρχισαν επιθέσεις εναντίον του. Μιλάμε για χρυσοφόρες πινακίδες οι οποίες κατά την προεκλογική περίοδο μπορούν να προσφέρουν πολύτιμή βοήθεια πε πολιτευόμενους. Και δη φιλόδοξους. Έτσι φτάσαμε στο κωμικό σημείο να απαγορεύονται οι διαφημίσεις τσιγάρων στις εφημερίδες, που δεν τις αγοράζουν οι έφηβοι –που ήταν το σημαντικό έσοδο γι’ αυτές αλλά να επιτρέπονται στα πεζοδρόμια, ακόμη και έξω από σχολεία.
Ελλάς το μεγαλείο σου. 
Ελευθερία (εφημερίδα Κέρκυρας), 1/8/2009

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *