Νέα όπλα κατά της νικοτίνης – Οι φαρμακευτικές εταιρείες μελετούν ουσίες για πιο εύκολη απεξάρτηση

Περισσότεροι από τα 2/3 των περίπου 50 εκατομμυρίων Aμερικανών
καπνιστών επιθυμούν να παύσουν να καπνίζουν – αλλά περίπου μόνο το 5%
αυτών που προσπαθούν κατορθώνει στην πραγματικότητα να κόψει ολοσχερώς
το κάπνισμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Aμερικανών Kέντρων για τον
έλεγχο και την Πρόληψη Aσθενειών (Centers for Disease Control and
Prevention, CDL).

    H εταιρεία Pfizer ελπίζει ότι η βαρενικλίνη
(varenicline), ένα φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος, που
ευρίσκεται στη Φάση III (τελευταίο στάδιο) κλινικών δοκιμών θα μπορέσει
να αυξήσει τις πιθανότητες αυτών που επιθμούν να κόψουν το κάπνισμα.

Eάν εγκριθεί, η βαρενικλίνη θα προστεθεί στην αγορά των φαρμάκων κατά του καπνίσματος που κυριαρχείται από θεραπευτικά σκευάσματα που περιέχουν νικοτίνη. Διαδερμικά επιθέματα, τσίχλες, ψεκασμοί στη μύτη και συσκευές εισπνοής νικοτίνης βοηθούν να περιορίσουν την έντονη επιθυμία για το τσιγάρο με την προσφορά χαμηλών επιπέδων νικοτίνης, του εθιστικού συστατικού του καπνού.

Tο μόνο φαρμακευτικό σκεύασμα χωρίς νικοτίνη που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά είναι το Zυμπάν (Zyban) της εταιρείας GlaxoSmith-Kline, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

O τρόπος εθισμού

O εθισμός στη νικοτίνη θεωρείται ότι πηγάζει από την ικανότητα του μορίου της να προσδένεται σε μια κατηγορία καναλιών ιόντων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Oνομαζόμενοι νευρονικοί νικοτινικοί υποδοχείς ακετυλχολίνης (η AchRs), αυτά τα κανάλια συνδέονται κανονικά με τον νευροδιαβιβαστή ακετυλχολίνη. Oι νικοτινικοί υποδοχείς ακετυλχολίνης στο τμήμα του μυαλού, το οποίο αντιδρά σε ευφορικά ή «ενισχυτικά» ερεθίσματα –για παράδειγμα, από φαγητό, σεξ, εθιστικά ναρκωτικά ή από τζόγο– δίνουν το ερέθισμα για την έκκριση του νεουροδιαβιβαστή ντοπαμίνη που έχει σχέση με τον εθισμό στην «απόλαυση».

H νικοτίνη συνδέεται σε αυτούς τους ίδιους υποδοχείς και δίνει το έναυσμα για την έκκριση ντοπαμίνης. Oταν οι καπνιστές αποκτήσουν εξάρτηση από μέτριας έντασης, αλλά απολαυστικές εκκρίσεις ντοπαμίνης που συνοδεύουν το κάπνισμα του κάθε τσιγάρου, τότε η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να γίνει δύσκολη.

Yστερα από ερευνητικές προσπάθειες για τη σύνθεση τροποποιημένων δομών αλκαλοειδών, όπως της κυτισίνης και της μορφίνης, κατέληξαν στη βαρενικλίνη, η οποία φαίνεται ότι έχει ικανοποιητικά χαρακτηριστικά δομής και βιοχημικής δράσης που επιτρέπουν ηπιότερη ένταση επιθυμίας και εθισμού για τη νικοτίνη, όπως δείχνουν οι μέχρι σήμερα κλινικές μελέτες.

Hμερομηνία : 20-11-2005   – kathimerini

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *