Ο υπεύθυνος της αντικαπνιστικής εκστρατείας στη χώρα μας είναι βαρύς καπνιστής

Κάπνισμα και Νεολαία. Μια πραγματική σχέση εξάρτησης με πολλαπλά
επικίνδυνα αποτελέσματα. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τους νέους
στο κάπνισμα;

Όταν πρωτοξεκινούν το κάπνισμα οι νέοι νομίζουν πως με τον τρόπο αυτό θα είναι στη μόδα, θα είναι «in». Πιστεύουν πως θα φανούν μεγαλύτεροι, πιο δυνατοί, πιο γοητευτικοί, πιο απελευθερωμένοι. Πως θα γίνουν περισσότερο αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους. Αντιγράφουν λανθασμένα πρότυπα:

Τις λαμπερές φιγούρες των διαφημίσεων, τους εθισμένους στη νικοτίνη μεγαλύτερούς τους και βέβαια τους σταρ, που συχνά εισπράττουν τεράστια ποσά για να φιγουράρουν δημόσια καπνίζοντας. «Aνθρωπος ον μιμητικό», έλεγαν οι αρχαίοι κι είχαν απόλυτο δίκαιο. Αλλά και οι καπνοβιομηχανίες κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους στο θέμα αυτό. Δαπανώντας υπέρογκα ποσά στη διαφήμιση, φανερή και κρυφή, έχουν καταφέρει να στέλνουν μια διαρκή ροή μηνυμάτων προς το υποσυνείδητο των νέων, πως το κάπνισμα είναι κάτι καλό, ευχάριστο και φυσιολογικό. ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ! Τίποτε απ’ τα παραπάνω δεν ισχύει. Το κάπνισμα είναι μόνο πηγή συμφορών και στενοχώριας. Κι η Πολιτεία έχει μεγάλη ευθύνη στο να δώσει τέλος μια για πάντα σ’ αυτή τη μάστιγα, γιατί τα κυκλώματα παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων καπνού έχουν βάλει πλέον ως στόχο τους τα μικρά παιδιά, τους μελλοντικούς τους υποψήφιους πελάτες! Αυτή η κατάσταση θα πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει τώρα όσο είναι ακόμα καιρός.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι στους νέους οι αρρώστιες και οι θάνατοι απ’ το κάπνισμα τους φαίνονται σαν κάτι πολύ μακρινό, κάπως σαν παραμύθι. Κάτι σίγουρα έξω απ’ αυτούς. Και συνειδητοποιούν πόσο υπαρκτά και πραγματικά είναι, μόνο όταν χτυπήσουν την πόρτα του στενού τους περιβάλλοντος. Έχουμε χρέος λοιπόν να βοηθήσουμε τους νέους να καταλάβουν πως όλα αυτά δεν είναι και τόσο μακρινά. Υπάρχουν περιπτώσεις αρρώστιας και θανάτων απ’ το κάπνισμα και στην ηλικία των 25 και των 30 ετών! Ας μη το ξεχνάμε αυτό.

Και πάνω απ’ όλα έχουμε χρέος να δώσουμε στους νέους αντιπροτάσεις: Να τους δώσουμε υγιή πρότυπα για να παραδειγματίζονται. Να τους δείξουμε πώς μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή με υγιείς τρόπους. Να τους δείξουμε πως μπορούν να βγάλουν στην επιφάνεια τον καλύτερό τους εαυτό και να γίνουν τελικά καλύτεροι άνθρωποι και καλύτερα μέλη της κοινωνίας. Κι αυτό είναι ευθύνη και της Πολιτείας, αλλά και του καθενός ατομικά.

Ηρακλής Λαμπαδαρίου
Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του NOSMOKE.GR και πως προέκυψε αυτή η ιδέα;

Αλέξανδρος Φωτεινός
Ο ρόλος μας είναι να συμβάλλουμε στην πρόληψη και τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας. Αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά και εξ ουρανού, αλλά ωρίμασε σιγά σιγά.

Όλα ξεκίνησαν πριν 3 χρόνια σε μια προσπάθεια επίλυσης ενός προσωπικού μου προβλήματος: Στους χώρους ψυχαγωγίας που σύχναζα (clubs latin χορού) επικρατούσε η κάπνα! Στην αρχή το ανεχόμουν. Από ένα σημείο και πέρα όμως συνειδητοποίησα πως αυτό που συμβαίνει είναι εντελώς παράλογο, αφύσικο, άδικο και σε καμία περίπτωση δεν είμαι υποχρεωμένος να το δέχομαι. Αγόρασα τα ονόματα nosmoke.gr & nonsmokers.gr στο internet και δημιούργησα την πρώτη εκδοχή της ιστοσελίδας, με σκοπό κατ’ αρχή να γνωρίσω κι άλλα άτομα που σκέφτονται όπως εγώ και να οργανώσουμε μερικά party χωρίς καπνό. E-mails άρχισαν να ‘ρχονται, ιδέες να εμφανίζονται, το περιεχόμενο της ιστοσελίδας να εμπλουτίζεται κι εγώ να μελετάω και να εμβαθύνω στο πρόβλημα του καπνίσματος όλο και περισσότερο. Κι όσο μελετούσα το πρόβλημα κι ανακάλυπτα τους τρόπους με τους οποίους η καπνοβιομηχανία προσέγγισε και δελέασε την κοινωνία εδώ κι έναν αιώνα, θύμωνα και πείσμωνα όλο και περισσότερο. Κι αποφάσισα με σιγουριά πλέον ν’ αγωνιστώ για να πολεμήσω αυτό τον παραλογισμό. Από τότε έχουν περάσει 3 χρόνια και το πράγμα έχει μεγαλώσει πολύ. Η ιστοσελίδα έχει πλέον όγκο υλικού και μεγάλη επισκεψιμότητα, ίδρυσα μη κερδοσκοπική εταιρεία, έγραψα το τραγούδι «Σε κάνει σκλάβο», έδωσα πλήθος συνεντεύξεων, γνώρισα κόσμο, οργανώνουμε party, οργανώνουμε αντικαπνιστικές παρουσιάσεις, λάβαμε μέρος σε ντοκιμαντέρ, πραγματοποιούμε συναυλίες υπέρ της υγείας, συμμετέχουμε σε συνέδρια κι εκδηλώσεις άλλων φορέων κι άλλα πολλά. Είμαστε πλέον ένας από τους πιο δραστήριους αντικαπνιστικούς οργανισμούς στη χώρα μας. Κι όλα αυτά χωρίς κάποια χρηματοδότηση προς το παρόν τουλάχιστον. Οι προσπάθειες φυσικά για ανεύρεση χρηματοδότησης συνεχίζονται και κάτι τέτοιο θα δώσει μεγάλη ώθηση στη δράση μας.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *