Συνέντευξη τύπου του Αβραμόπουλου για το κάπνισμα – 11 Ιουνίου 2009

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος,
παραχώρησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την επικείμενη
εφαρμογή του νέου Νόμου για το κάπνισμα από 1ης Ιουλίου 2009. Ακολουθεί
το κείμενο της Συνέντευξης Τύπου:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σας καταρχήν. Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας να είστε σήμερα εδώ σε αυτή την ενημερωτική συνάντηση για θέματα μείζονος ενδιαφέροντος, αρχής γενομένης απ’ την επικείμενη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, δηλαδή από την 1η Ιουλίου.

Το ενδιαφέρον της κοινωνίας είναι πλέον υψηλό. Όλοι περιμένουν αυτή τη στιγμή. Είναι αλήθεια ότι έγινε μία προετοιμασία σε βάθος χρόνου, κάτι που εξοικείωσε και την κοινωνία με τα μέτρα που πρόκειται να πάρουμε.

Όπως ξέρετε προηγήθηκε μία σειρά διαβουλεύσεων και συνεργασιών με τους εμπλεκόμενους και άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, εκπροσώπους καταστηματαρχών, ΜΗΚΥΟ, συνεργασία σε επίπεδο κυβερνητικό με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για την ώρα εκείνη.

Όπως γνωρίζετε το Υπουργείο μας ολοκληρώνει πλέον όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ρυθμίσεις με στόχο βέβαια την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου που αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος, απ’ όλους ανεξάρτητα τους κλειστούς εργασιακούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους από την 1η Ιουλίου.

Σημειώνω ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι η πιο σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία που έχει πάρει ποτέ η ελληνική πολιτεία για την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι όμως ταυτόχρονα ένα σύνθετο εγχείρημα που απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας, που έχει ριζώσει με τα χρόνια, που απαιτεί την ενεργητική συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας, τον αποτελεσματικό συντονισμό όλων των συναρμόδιων κρατικών φορέων, τη συμβολή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, και βέβαια των ΜΜΕ.

Πάνω απ’ όλα όμως η εφαρμογή του νόμου θα δείξει στην πράξη το μερίδιο συμμετοχής όλων μας στο να βάλουμε ένα καθοριστικό εθνικό στόχο και τελικά να τον πετύχουμε.

Να κάνουμε με άλλα λόγια μία μικρή επανάσταση για να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να προασπίσουμε ως κοινωνία αναφαίρετα δικαιώματά μας, αλλά και πάνω απ’ όλα την υγεία των παιδιών μας.

Η αλλαγή νοοτροπίας για το κάπνισμα είναι η πιο σημαντική κληρονομιά που αφήνει στην ελληνική κοινωνία ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος. Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ήδη, πριν ακόμα φτάσουμε στην 1η Ιουλίου, έχει δημιουργηθεί όπως επεσήμανα στην αρχή, μία ισχυρή κοινωνική δυναμική για την εφαρμογή του νόμου.

Και αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της νομοθετικής μας προσπάθειας και πρωτοβουλίας. Καταφέραμε να φέρουμε στο προσκήνιο ένα ζήτημα καθοριστικής σημασίας για τη δημόσια υγεία του τόπου μας. Ένα ζήτημα που για χρόνια καλυπτόταν από ένα πέπλο σιωπής, τώρα απασχολεί έντονα το δημόσιο διάλογο στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο, στα blogs.

Καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της δυναμικής αυτής είχε η υπογραφή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Χάρτας «Δέσμευση Ζωής», μία πρωτοβουλία του Πρώτου Πολίτη της χώρας μας, που βοηθάει καθοριστικά να συγκεντρώσουμε χιλιάδες υπογραφές από συμπολίτες μας για την υποστήριξη του νόμου.

One Comment

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *