Απαγόρευση καπνίσματος σε ανηλίκους εξετάζουν στην Αυστρία

Μία πρόταση που συζητείται ήδη έντονα και έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις, κατέθεσε η υπουργός Οικογένειας και Νέων της Αυστρίας, Σοφί Καρμάζιν. Η πρόταση αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί το αποτέλεσμα ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες ένας στους τέσσερις 15χρονους Αυστριακούς είναι καπνιστής (ποσοστό στα κορίτσια 26% και στα αγόρια 24%), ενώ οι νέοι στη χώρα ξεκινούν το τσιγάρο ακόμα και από την ηλικία των 11 ετών.

Οι υποστηρικτές της πρότασης τονίζουν πως πολλοί νέοι άνθρωποι άρχισαν να καπνίζουν σε μικρή ηλικία και ανέπτυξαν ένα εθισμό, τον οποίο δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν εύκολα – οπότε, η πρόταση αυτή, εάν τελικά υλοποιηθεί, θα αποτελέσει ένα ευρύ προληπτικό έργο για να παρεμποδίζεται η έναρξη του καπνίσματος στη χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται να εφαρμοστεί να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2018, ο νόμος που είχε ψηφίσει η αυστριακή Βουλή το Μάιο του 2015, ο οποίος αφορά στη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στη γαστρονομία (μέχρι τις 30 Απριλίου του 2018, όλες οι επιχειρήσεις γαστρονομίας στην Αυστρία -από εστιατόρια, καφέ, την ταβέρνα του χωριού μέχρι την ντίσκο- με χώρους μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα, έχουν ελεύθερη επιλογή να λειτουργούν ως κατάστημα για καπνιστές ή μη καπνιστές).

Σημειώνεται πως η Αυστρία είναι η χώρα που κατέχει τα πρωτεία στο θέμα του καπνίσματος, σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το ποσοστό καπνιστών στη χώρα ανέρχεται στο 36,3% και ακολουθεί η Ελλάδα (με 35%) και η Ουγγαρία (23,8%).

http://www.efsyn.gr/arthro/apagoreysi-kapnismatos-se-anilikoys-exetazoyn-stin-aystria

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.