Γιατί δεν εξαρθρώνονται τα κυκλώματα λαθραίων τσιγάρων

Αλώβητοι μένουν οι καθοδηγητές των 20 μεγάλων κυκλωμάτων λαθραίων τσιγάρων που δρουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, λόγω των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνουν, του «νόμου της σιωπής» αλλά και της πολυδιάσπασης των ερευνών σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., του ΣΔΟΕ, του Λιμενικού Σώματος, των τελωνειακών υπηρεσιών κ.ο.κ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μην έχει επιτευχθεί κάποιο καίριο πλήγμα στους οργανωτές του λαθρεμπορίου τσιγάρων αλλά ούτε και έλεγχος του «ξεπλύματος» των κερδών τους ώστε να ταυτοποιηθούν πρόσωπα, διασυνδέσεις και συναλλαγές.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλων παραγόντων μετά από την ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τον εντοπισμό 22 κρυφών εγκαταστάσεων λαθρεμπορικού δικτύου-μαμούθ και τη σύλληψη 37 μελών του.

Οπως εξηγούν, αυτό ήταν ένα πρώτο μεγάλο χτύπημα στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, έναν… κλάδο που οδηγεί σε απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κυκλώματα με τα αμύθητα κέρδη ανανεώνουν με χαρακτηριστική ευκολία τη δράση τους και με άγνωστης προέλευσης χρηματοδότηση επανέρχονται δριμύτερα, με νέα εργοστάσια παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, νέο εξοπλισμό και νέα συστήματα διανομής εντός κι εκτός Ελλάδας. Για τους εγκεφάλους των επικερδών επιχειρήσεων, ωστόσο, ο μεμονωμένος εντοπισμός εγκαταστάσεων και αποθηκευτικών χώρων θεωρείται τελικώς «μικρή ζημιά», σε σχέση με τα τεράστια κέρδη τους και έτσι επανεμφανίζονται ταχύτατα.

Έρευνες

Παρότι οι ελληνικές αρχές έχουν εντοπίσει από το 2017 τουλάχιστον 20 εργοστάσια παραγωγής λαθραίων τσιγάρων (σαν μικρές καπνοβιομηχανίες), η δημιουργία νέων… μονάδων συνεχίζεται σχεδόν απρόσκοπτα. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν τουλάχιστον επιπλέον 10 παρόμοια εργοστάσια που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη από τις Αρχές, με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να σημειώνουν ότι «παρότι υπάρχει συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο για το λαθρεμπόριο στο οποίο έχουν ενταχθεί όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες, υπάρχουν αποσπασματικές επιχειρήσεις που οδηγούν σε εντοπισμό αποθηκών ή παραγωγικών μονάδων, όμως λόγω αυτών των πολύπλευρων επιχειρησιακών ενεργειών εξουδετερώνονται συνολικές μεθοδικές πολύχρονες έρευνες ώστε να βρεθούν οι ανέγγιχτοι οργανωτές του λαθρεμπορίου καπνού και οι διαδρομές του χρήματος. Σε πολλές από αυτές τις έρευνες αρωγοί είναι και ιδιωτικοί αστυνομικοί που χρησιμοποιούν οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες και ενημερώνουν αρκετές φορές τους κρατικούς ερευνητές για τη δράση των λαθρεμπόρων».

Για την υπόθεση που διερεύνησε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου υπήρξαν ήδη τρεις προφυλακίσεις ηγετικών μελών του εν λόγω κυκλώματος, ενώ ζητήθηκε να υπάρχει περαιτέρω έρευνα για έναν 50χρονο που θεωρείται ότι είχε κομβικό ρόλο στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 50χρονος ήταν ήδη στο στόχαστρο άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που εξέταζαν τυχόν εμπλοκή του στο γενικότερο λαθρεμπόριο αλλά και τους «πάτρονές» του.

Την τελευταία τριετία υπήρχαν ενδείξεις ότι ο 50χρονος ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τουλάχιστον 10 παράνομα εργοστάσια που εντόπισαν το Τμήμα Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, η Οικονομική Αστυνομία και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αθηνών, χωρίς όμως να ασκηθεί έστω μία δίωξη εναντίον του, με τον ίδιο να μιλά για αναπόδεικτες κατηγορίες. Σε τρεις περιπτώσεις, μάλιστα, είχε διαπιστωθεί ότι φρουροί των συγκεκριμένων εργοστασίων ήταν πρώην αστυνομικοί με τους οποίους διατηρούσε επαφή το δολοφονηθέν – το 2018 – πρώην στέλεχος των ΕΚΑΜ Σπύρος Παπαχρήστου.

Οι εν λόγω αστυνομικοί το 2017 φέρεται να υπέδειξαν σε συναδέλφους τους τα εργοστάσια παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, ενώ το ίδιο διάστημα σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε σπίτι συγγενών του υπόπτου επιχειρηματία. Για τον 50χρονο υπήρχαν υπόνοιες ότι σχετιζόταν και με πλοίο που είχε εντοπισθεί τον Ιούνιο του 2017 στην Παλαιόχωρα Χανίων και μέσα σε αυτό βρέθηκαν στοιβαγμένα σχεδόν 20.000 κιβώτια με 500 πακέτα τσιγάρα το καθένα, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια πακέτα που προέρχονταν, σύμφωνα με τις τότε αναφορές, από καπνοβιομηχανία της Βορείου Ελλάδας. Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. συνέχιζαν μέχρι και σήμερα τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Προέλευση

Εξάλλου, στο κύκλωμα που εξάρθρωσε προσφάτως η ΕΛ.ΑΣ. ζητούμενο είναι ποια είναι η προέλευση των τεραστίων ποσοτήτων καπνού με τις οποίες τροφοδοτούντο τα παράνομα εργοστάσια. Στελέχη των διωκτικών αρχών έχουν την πληροφόρηση ότι το παράνομο φορτίο εισήλθε στη χώρα μας είτε από τα βόρεια σύνορα, είτε μέσω Ηγουμενίτσας. Ακόμη στην Ελλάδα έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κυκλωμάτων που σχετίζονται με ομοεθνείς και παλιννοστούντες που μένουν στα νότια προάστια, με σέρβους ιδιώτες που σχετίζονταν με παλαιότερη βάση του λαθρεμπορίου τσιγάρων στο Μπαρ του Μαυροβουνίου, με έλληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον Πειραιά, με μέλη της ιταλικής μαφίας αλλά και με Λιβανέζους. Ακόμη, είχε διαπιστωθεί η συνεργασία τους με μέλη του ελληνικού οργανωμένου εγκλήματος -κυρίως από τα δυτικά προάστια και τον Πειραιά – όπως και με αρκετούς αστυνομικούς, λιμενικούς και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Τσιγάρα : Γιατί δεν συλλαμβάνονται οι «εγκέφαλοι» της διακίνησης

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *