Ισπανία: Απαγορεύει το κάπνισμα σε παραλίες, βεράντες και… αυτοκίνητα

Σκληρό μέτρο για τους καπνιστές -ντόπιους και τουρίστες- ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση της Ισπανίας με γνώμονα την προστασία της υγείας. Εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλες τις παραλίες της χώρας, καθώς και σε ανοιχτούς χώρους όπως σε βεράντες, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.

Νέα, σκληρότερα αντικαπνιστικά μέτρα
Το ισπανικό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε σήμερα ότι έρχεται μια νέα απαγόρευση που θα αφορά τόσο στο κάπνισμα όσο και στο άτμισμα. Μάλιστα, έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι τα νέα μέτρα λαμβάνονται με γνώμονα την προστασία της υγείας, σε μια προσπάθεια να προλάβουν τυχόν αντιδράσεις καπνιστών.

Κόβουν το τσιγάρο σε βεράντες, παραλίες και αυτοκίνητα

Η αναβίωση του αντικαπνιστικού νόμου απουελεί προτεραιότητα τςη κυβέρνησης. Στην επέκταση των χώρων απαγόρευσης του καπνίσματος θα περιλαμβάνονται βεράντες, παραλίες και αυτοκίνητα παρουσία ανηλίκων και εγκύων γυναικών.

«Πρέπει να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο το νόμο, γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στο μοναδικό μέτρο που μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερα χρόνια ζωής στον πληθυσμό και καλύτερη ποιότητα ζωής, που είναι ο περιορισμός του καπνίσματος», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μόνικα Γκαρθία.

Το Υπουργείο Υγείας λέει ότι θέλει να βγάλει από το «συρτάρι» το Συνολικό Σχέδιο Πρόληψης και Ελέγχου του Καπνίσματος 2021-2025 που εγκρίθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή. Σήμερα, Τετάρτη (13/12), η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκινούν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να μπει «φρένο» στο κάπνισμα.

Το μέτρο θα ήταν «ανοησία» – Αντίθετος ως προς την απόφαση ο δήμαρχος Μαδρίτης
Τα σχέδια ωστόσο έχουν ήδη προκαλέσει αντιπαραθέσεις στην Ισπανία. Ο José Luis Martínez-Almeida, δήμαρχος της Μαδρίτης, είπε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στις βεράντες θα ήταν «ανοησία» διευκρινίζοντας πως είναι «τρελό να απαγορεύεται το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους».

Παράλληλα, η πρόεδρος της κοινότητας της Μαδρίτης, Isabel Díaz Ayuso, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία εικόνα από τοξικοεξαρτημένους την ώρα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, απαντά στην απόφαση του υπουργείου Υγείας, δηλώνοντας πως υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που θα έπρεπε να διευθετήσει από το να κόβει το τσιγάρο σε υπαίθριους χώρους.

Αυτές τις δύο σκληρές εικόνες συνόδευσε με το εξής μήνυμα: «Αλλά το κάπνισμα στις ταράτσες απαγορεύθηκε».

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *