Βρετανία: Καπνίζονται 1,5 δις λιγότερα τσιγάρα το χρόνο
Στη Βρετανία καπνίζονται 1,5 δισεκατομμύρια τσιγάρα λιγότερα κάθε χρόνο από το 2011 έως σήμερα, σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλείται η Guardian.
Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Jama Network Open» και χορηγήθηκε από τον οργανισμό Cancer Research UK βρήκε ότι η μέση κατανάλωση τσιγάρου έπεσε κατά ένα τέταρτο στο διάστημα 2011 με 2018.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου UCL διερεύνησε δεδομένα από τις πωλήσεις τσιγάρων αλλά και δεδομένα από αυτοαναφορές πάνω από 135.000 χρηστών.
Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των τσιγάρων που δήλωσαν οι συμμετέχοντες ότι καπνίζουν μειώθηκε κατά 24,4% το μήνα και ότι οι πωλήσεις των τσιγάρων ‘έπεσαν’ κατά 24,1% το επταετές διάστημα 2011-2018. Την περίοδο αυτή οι καπνιστές επίσης ελαττώθηκαν κατά 15%.
Η επικεφαλής της έρευνας δρ. Σάρα Τζάκσον, από την ερευνητική ομάδα Αλκοόλ και Τσιγάρου του Πανεπιστημιίου UCL, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μελέτης δηλώνει: «Έρευνες όπως αυτή συμβάλλουν στην απόκτηση ακριβούς εικόνας σε ό,τι αφορά την κατανάλωση τσιγάρου. Έτσι κατανοούμε καλύτερα πού βρισκόμαστε και τι χρειάζεται να γίνει».
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μείωση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αυστηρότερη νομοθεσία η οποία σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τους καπνιστές να διακόψουν αυτή τη συνήθεια.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια οι νόμοι σχετικά με το κάπνισμα στη Βρετανία έχουν αλλάξει. Το 2003 απαγορεύτηκαν οι αφίσες και γενικά η έντυπη διαφήμιση. Το 2007 απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους και το 2017 απαγορεύτηκε να εμφανίζονται οι μάρκες πάνω στα πακέτα.
Σύμφωνα με τον οργανισμό «Cancer Research UK», υπάρχουν ακόμα πολιτικές για την μείωση του καπνίσματος και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν πρέπει να μας καθησυχάσουν και να μας κάνουν να σκεφτούμε ότι η δουλειά που ήταν να γίνει, έγινε.
Ο υπεύθυνος του οργανισμού Τζορτζ Μπάτεργουορθ εξηγεί ότι παρά τις εκστρατείες αντίστασης της καπνοβιομηχανίας, η οποία υποστηρίζει ότι αυτή η νομοθεσία δεν φέρει αποτελέσματα, η παρούσα έρευνα αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.
Ο ίδιος προσθέτει ότι αν και η κυβέρνηση της Βρετανίας δεσμεύτηκε να εξαλείψει το τσιγάρο από τη χώρα μέχρι το 2030, οι πολιτικές κατά του τσιγάρου τα τελευταία χρόνια δεν χρηματοδοτούνται και μειώνονται συνεχώς.
«Η καπνοβιομηχανία πρέπει να εξαναγκαστεί να πληρώσει για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών ώστε να αντισταθμίσει το χάος που δημιούργησαν τα προϊόντα της», δήλωσε ο Μπάτεργουορθ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ